Thomas Enhco – Fireflies
Door op 15 oktober 2012

Artiest: Thomas Enhco
Album_title: Fireflies
Genre: Jazz
Release_date: 10/15/2012
Label: Label Blue
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3134589
Fireflies Thomas Enhco
4.5
4.5

Wat een geweldig talent is de jonge Franse pianist Thomas Enhco toch! Zijn album Fireflies is wederom een ware traktatie.

De in 1988 geboren Enhco is een waar fenomeen te noemen. Reeds op zijn veertiende begon hij zijn eerste trio, nadat hij reeds op zijn derde viool en op zijn zesde daarbij ook piano, zowel klassiek als jazz op beide instrumenten, ging studeren en vervolgens op de vermaarde Franse CMDL en het CNSM terecht kwam. In 2006 kwam hun eerste album uit onder de titel Esquisse en bleek een ware sensatie in het thuisland. Maar ook over de grenzen kwam veel aandacht voor het grote talent en Enhco speelde over de gehele wereld in de belangrijke jazzclubs.

Zijn tweede, in Japan opgenomen, album Someday My Prince Will Come bevestigde wederom het grote talent hetgeen ook nog eens resulteerde in het schrijven en opnemen van de soundtracks van de films Aux Arts, Citoyens! en Les Cinq Parties du Monde. Met het verschijnen van het nieuwe album Fireflies heeft Enhco wederom een geweldige nieuwe stap gezet in wat nu al een glansrijke carrière genoemd kan worden.

Vanaf de geweldige albumopener The Outlaw openbaart zich een prachtig album dat het grote talent van Enhco in volle glorie etaleert. Zowel op eigen kracht (tjonge…wat zijn Train de Nuit en Soulmate (to Lea) verpletterend mooi) als in de triobezetting met Chris Jennings op bas en Nicolas Charlier op drums, klinkt Enhco gedreven en geladen. De fijne variatie in composities draagt eraan bij dat Enhco het volle spectrum van zijn muzikale mogelijkheden kan laten horen. Volop beïnvloed door zijn klassieke opvoeding klinkt zijn pianospel zowel rijk als subtiel en immer indrukwekkend.

Enhco en zijn mannen zoeken een fraaie tussenweg in toegankelijk en spannend en uitdagend. Hoewel in elke compositie de melodie telkens herkenbaar terugkeert worden de grenzen van de jazz steeds weer wat opgerekt. Het excellente spel van Enhco, Jennings en Charlier komt in composities als het prachtige Wadi Rum, You’re Just A Ghost, La Fenetre Et La Pluie en Ballade Pour Un Esprit Nocturne optimaal naar voren. Fireflies is absolute aanrader en Enhco is een zeer grote aanwinst voor de jazz.

Tracklisting Fireflies:

 1. The Outlaw
 2. You’re Just A Ghost
 3. Traumerie
 4. Train du Nuit
 5. Awakaning – intro
 6. Wadi Rum
 7. Soulmate (To Lea)
 8. Morning Blues
 9. La Fenetre Et La Pluie
 10. Ballade Pour Un Esprit Nocturne
 11. Boumboumboum – intro
 12. Open Your Door
 13. Choral