The Souljazz Orchestra – Inner Fire
Door op 25 februari 2014

Band: The Souljazz Orchestra
Album_title: Inner Fire
Genre: Jazz, World/Soul/Funk/Jazz
Release_date: 02/24/2014
Label: Strut / !K7
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3270130
Inner Fire The Souljazz Orchestra
4
4

Afrolatinacidfunkjazz uit Ottawa? Canada wordt nu niet meteen geassocieerd met dergelijke muziek. Maar als er dan toch wat uit die richting verschijnt, dan wordt de nieuwsgierigheid wel al meteen gewekt.

The Souljazz Orchestra is een kwintet dat is opgetrokken rondom multi-instrumentalist Pierre Chrétien en bestaat inmiddels alweer bijna 10 jaar. Het debuutalbum Uprooted verscheen in 2005 op een kleine independent, evenals de opvolgers Freedom No Go Die (2007) en Manifesto (2008) om vervolgens in 2010 onder contract te komen te staan van het Londense Strut-label, voor welk label het nieuwe album Inner Fire alweer de derde titel is en de discografie van The Souljazz Orchestra daarmee op zes schijven komt te staan. Met een gemiddelde van één nieuw album per twee jaar een redelijke productiviteit dus.

De combinatie van afrobeat en acidjazz klinkt op Inner Fire uitgebalanceerder dan op de eerdere albums, waar de afrojazz meer dan op het nieuwe album de boventoon voerde. In de verste verte doet de muziek van The Souljazz Orchestra denken aan Daptone-acts als Antibalas en de Menahan Street Band: instrumentaal, vintage en authentiek.

Op Inner Fire zijn slechts 10 composities te vinden en met een speelduur van nog geen veertig minuten is het allemaal heel snel voorbij, maar zal het album meteen nog maar eens een keer worden opgezet. Want alle composities klinken zonder uitzondering goed in het gehoor. Voor de niet al te verstokte jazzist, die al snel het heen en weer krijgt van een overdaad aan piep en knor, is Inner Fire door zijn afwisseling en toegankelijkheid een prima te verteren album. Zonder af te glijden naar een soort jazz waar de broekspijpen van de in de plooi blijven. Veel spannender dan fusion, heel erg geschikt voor de minder geoefende luisteraar en door de afwisseling in sfeer en muzikale sferen een album om onder veel omstandigheden op te kunnen zetten. En alhoewel in deze stijlvariant het soms een drukte van jewelste is met bands die hierin actief zijn, klinkt The Souljazz Orchestra voldoende onderscheidend om overeind te blijven.

Inner Fire opent met het kolossale Initiation, dat zowel log als luchtig klinkt. Het zomers klinkende Kingdome Come doet het verlangen naar bijbehorende temperaturen groeien, terwijl het slepende As The Crowd Flies behoort tot de albumfavorieten, evenals het innemende Black Orchid. In Agoya is het opeens Zuid-Amerikaanse ketelklanken wat de klok slaat en ondanks het heen en weer geslinger van al die verschillende stijlvarianten klinkt Inner Fire niet als los zand, maar is er een collectief aan de gang, dat goed op elkaar is ingespeeld.

The Souljazz Orchestra is een strakke unit, waar Strut een sterke troef mee in handen heeft en die met behulp van een beetje PR zomaar een hete naam zou kunnen worden op de festivals, voor zover de Canadezen al geen naam hebben gemaakt. In elk geval verdient hun muziek om een breed publiek te bereiken.

Die horrorwinter zal er toch niet meer komen, dan maar de blik richten op luchtigere omstandigheden. Inner Fire kan daarin goede diensten bewijzen.

Tracklist Inner Fire

  1. Initiation
  2. Kingdom Come
  3. One Life To Live
  4. As The Crow Flies
  5. Black Orchid
  6. Agoya
  7. East Flows The River
  8. Sommet En Sommet
  9. Celestial Blues
  10. Completion