The RAah Project – Score
Door op 20 oktober 2009

Band: The RAah Project
Album_title: Score
Genre: Jazz, Electronic
Release_date: 10/20/2009
Label: Knowfuel Records
Release_date_reissue: 10/20/2009
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 1101660
Score The RAah Project
4.5
4.5

Score, het debuut van The Raah Project, het opvallende collectief opgezet door multi-instrumentalisten Ryan Richie en Tamill Rogeon uit Melbourne, mag een zeer grote verrassing worden genoemd.

Op een behoorlijk verpletterende manier weet Score van de allereerste (het ingenieuze, uitdagende Down To The Night) tot de allerlaatste tonen (de fraaie afsluiter Covered Up In Stars) optimaal te boeien met composities die ergens tussen jazz, pop, soul, hiphop en electronic hun weg vinden. Gemaakt met een 17-koppig strijkorkest, een big band en een grote band samengesteld uit muzikanten uit de Melbourne jazz en funkscene is Score een hartverwarmende ode aan de muziek geworden.

De muziek van The Raah Project is niet in een paar woorden te omschrijven. Er gebeurt gewoonweg veel te veel. In totaal dertien tracks hebben Richie en Rogeon (ook bekend van hun werk met het collectief True Live) geschreven en uitgewerkt tot groots klinkende werken waarbij elke muzikale uitdaging en mogelijkheid wordt gebruikt. En naast met wat ze allemaal aan instrumentatie voor handen hebben, weten ze de tracks ook nog een heerlijke, door hiphop en soul ingegeven, groove mee te geven. Wat zelfs de meest ‘vol’ klinkende songs lucht meegeeft.

Het album is in twee sets van songs opgedeeld, waarbij het eerste gedeelte The Lost Days gedoopt is en het tweede gedeelte Found Lost In A Modern World. De songs zijn allen verpakt in superrijke arrangementen die soms een haast filmische sound meekrijgen en door alle denkbare aan jazz, soul en pop gelieerde genres heen stuiteren. Het plezier waarmee dat is gedaan werkt super aanstekelijk en de muzikale intelligentie waarmee de songs zijn opgebouwd verdient het allergrootste respect. Songs als het van muzikale ideeën uiteenspattende Trick Of the Light en het daarop volgende Swing On Her Shoes Movement 1 & 2 zijn daar geweldige voorbeelden van.

Hoe overweldigend het eerste gedeelte van het album al gelijk klinkt, met het briljante drieluik Will You Be There en de geniale instrumentals DoRyan en Space Between Thoughts, halverwege het album, wordt eens te meer duidelijk hoe ingenieus de composities van Richie en Rogeon in elkaar zitten. Het zijn songs, zo briljant in opbouw, en zowel in ingenieuze strijkarrangementen als in super spannende ritmes verpakt, dat ze zich gelijk in je hoofd en hart nestelen. Songs ook die we gelijk tot absolute nu jazzklassiekers kunnen bestempelen.

Score is een overrompelend goed album dat zijn grote aantrekkelijkheid verkrijgt als het in zijn volledigheid beluisterd wordt. Dit briljante debuut openbaart de grote muzikale denkwijzen van Ryan Richie en Tamill Rogeon. Twee mannen die we vanaf nu in ons hart gesloten hebben en optimaal gaan volgen.

Tracklisting Score:

 1. Dawn To The Night
 2. Funeral Wedding
 3. Prelude
 4. Trick Of The Light
 5. Swing On Her Shoes (Movement 1)
 6. Swing On Her Shoes (Movement 2)
 7. Will You Be There
 8. Doryan
 9. Space Between Thoughts
 10. Jazzbar 2025
 11. All Of Your Things
 12. Interlude
 13. Covered Up In Stars