Terence Blanchard – Magnetic
Door op 16 juli 2013

Artiest: Terence Blanchard
Album_title: Magnetic
Genre: Jazz
Release_date: 07/15/2013
Label: Blue Note
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3216455
Magnetic Terence Blanchard
4
4

Terug op Blue Note komt trompettist Terence Blanchard weer tot volle bloei. Zijn nieuwe album Magnetic klinkt als zijn meest evenwichtige, tegelijk uitdagende, album in jaren.

Het meesterwerk A Tale Of God’s Will (A Requiem for Katrina), de weergaloze collectie songs in nagedachtenis van de slachtoffers van de overstromingsramp in New Orleans, betekende tegelijk en vreemd genoeg zijn afscheid van Blue Note. Met het wat wisselvallige Choices, de samenwerking met Poncho Sanchez op Chano & Dizzy en drie soundtracks wist Blachard de aandacht bij het jazzpubliek niet helemaal vast te houden. Met Magnetic is hij echter weer helemaal terug. Zijn spel is fenomenaal en zijn jonge begeleiders vlammen als geen andere band.

De tien composities die het album kent werden niet alleen door Blanchard geschreven maar, zoals bij Blanchard gewoon, schreven zijn bandleden mee. Met een band waarin al jaren de geweldige drummer Kendrick Scott en tenor saxofonist Brice Winston spelen en de fabuleuze pianist Fabian Almazan en de nog maar 21 jarige bassist Joshua Crumbly nieuw zijn, is dat alleen maar een zeer aangename gedachte. Blanchard heeft ze als bandleider opgestuwd tot grote hoogten.

Gelijk met het titelnummer wordt de toon gezet. Prachtige gelaagde arrangementen door een hechte ritmesectie geduwd en een hoofdrol voor zowel Blanchard als Winston. De daarop volgende ballade Jacob’s Ladder is zowaar nog beter. De prachtig ingehouden toon emotioneert en intrigeert. Het door pianist Almazan geschreven Pet Step Sitter’s Theme Song is misschien wel het hoogtepunt van het album. Het prachtige pianowerk wordt met een tegen latin aanleunend ritme verwarmd en door een volledig door de electronica getrokken topsolo van Blanchard gevolgd. Met geniaal gitaarwerk van gast Lionel Loueke (hij speelde eerder bij Blanchard en ze houden elkaars muzikale ontwikkelingen nauwlettend in de gaten) en briljant saxspel van andere gast Ravi Coltrane wordt de compositie een van de rijkste composities in heel lange jazztijd. Een compositie om meerdere keren achter elkaar te draaien en je over te blijven verwonderen.

Het verrukkelijke No Borders Just Horizons, geschreven door drummer Kendrick, laat Blanchard wederom excelleren net als in het fijn dromerige Hallucinations. Blanchard’s eigen Central Focus, een fijne mix van post-bop en New Orleans jazz, boeit al net zo overweldigend. Het volledig solo gespeelde Comet laat de grootse kwaliteiten van Alamazan horen op zowel akoestische als elektrische piano. Brice Winston baart tenslotte wederom opzien in de door hem geschreven albumafsluiter Time To Spare.

Magnetic is de wervelende terugkeer van Terence Blanchard bij Blue Note. Met zijn geweldige groep jonge muzikanten zet hij deze mannen niet alleen in de etalage, de energie van de jonge muzikanten heeft hem geïnspireerd om met zijn beste spel in jaren te komen.

Tracklisting Magnetic:

  1. Magnetic
  2. Jacob’s Ladder
  3. Don’t Run
  4. Pet Step Sitter’s Theme Song
  5. Hallucinations
  6. No Borders Just Horizons;
  7. Comet
  8. Central Focus
  9. Another Step
  10. Time To Spare

Written in Music Nieuwsbrief