Takuya Kuroda – Rising Son
Door op 12 maart 2014

Artiest: Takuya Kuroda
Album_title: Rsing Son
Genre: Jazz
Release_date: 02/18/2014
Label: Blue Note Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3276209
Rsing Son Takuya Kuroda
4
4

Voor diegenen die Jose James wel eens live hebben gezien zal de naam Takuya Kuroda bekend voorkomen. Hij was het die altijd de geweldige trompetsolo’s voor zijn rekening neemt en daarmee nadrukkelijk de sound van James’ live band bepaald.

Nog maar 13 jaar geleden maakte de Japanse trompettist zijn eerste trip naar New York om het daar in het hart van de jazz te gaan maken. Hij sprak nog geen woord Engels toen maar de universele jazztaal en zijn uitzonderlijke talent maakte het al snel mogelijk op vele plekken en in vele bands te spelen. Terwijl hij op de Manhattan New School studeerde leerde hij James kennen en gingen ze samen muziek maken. Kuroda bleef de jaren daarna in de buurt van James ook toen deze door Blue Note werd getekend en wereldwijd doorbrak. Op verzoek van James kreeg Kuroda vorig ook bij Blue Note een contract aangeboden. Hoewel Kuroda reeds in 2010 met White Bitter And High debuteerde is Rising Son zijn debuut voor Blue Note. En een wel heel erg fijne verrassing.

De jazz die Kuroda maakt is heerlijk los en vrij. Doorspekt van grooves en swing, soul en funk vindt hij zijn weg in toegankelijke composities zonder vrijblijvend te klinken. De geweldige muzikanten die op het albums meespelen maken het album een groot feest in een sfeer die in het verlengde ligt van No Beginning No End van James. Niet verwonderlijk als je weet dat James het album produceerde. Dat Kuroda en James een vergelijkbare muzikale liefde hebben keert op het album terug in twee Roy Ayers tracks: Een geweldige interpretatie van Green And Gold en het door James meegezongen Everybody Loves The Sunshine.

Nog meer als deze Ayers tracks zijn het tracks als Afro Blue, met een geweldige Lionel Loueke als gast en het lekker dikke, volop door hiphopbeats beïnvloede, Piri Piri die dit album zo aantrekkelijk maken. De vrije stijl van spelen van Kuroda, de daar omheen heerlijk los spelende muzikanten en de rijke, open productie van James maken van Rising Son een erg fijn album. Met deze muzikanten om zich heen zal Kurado ook het podium het publiek volledig gaan inpakken.

Tracklisting Rising Son:

  1. Rising Son
  2. Afro Blues
  3. Piri Piri
  4. Mala
  5. Everybody Loves The Sunshine
  6. Green and Gold
  7. Sometime, Somewhere, Somehow
  8. Call