×

Recensie

Jazz

15 november 2018

Stéphane Galland

The Mystery Of Kem

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Outnote Records

The Mystery Of Kem Stéphane Galland Jazz 3.5 Stéphane Galland – The Mystery Of Kem Written in Music https://writteninmusic.com

Dat drummer/componist Stéphane Galland (Aka Moon, Zap Mama, Joe Zawinul) een uitzonderlijke drummer is, is al lang duidelijk. Door de jaren heen werkte hij zowel in binnen- als buitenland aan talloze projecten. Telkens weer is er bij hem die onophoudelijke creatieve en artistieke zoektocht die hem naar verschillende wegen (van Afrikaans geïnspireerde muziek tot avonturen in pop en klassiek) leidt.

Voor zijn tweede album onder eigen naam, doet hij beroep op talenten als de jonge pianist Bram De Looze, op tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (ook te horen bij Lynn Cassiers), op de Italiaanse bassist Federico Stocchi en tenslotte de Indische fluitist Ravi Kulur, die eerder te horen was bij Ravi & Anoushka Shankar. Het toont niet enkel aan dat Galland zeer goed op de hoogte is van wat er in de Belgische jazz gebeurt, maar ook dat hij ogen en oren wagenwijd openzet. Zo nodigt hij op Memetics de spectaculaire Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf uit. Net dat aspect maakt dat ook dit nieuwe album om van te snoepen is.

De kern van zijn nieuwste werk is het spel met ritmiek. Als drummer wiens wortels eigenlijk in het Brusselse liggen, is dat natuurlijk ook zijn meest uitgesproken handelsmerk. Zo valt op te merken dat de enorme rijkheid van de muziekprojecten waar hij eerder aan bijdroeg (Galland is te horen op een zestigtal albums!), ook hier duidelijk hoorbaar blijft. Zijn nieuwste werkstuk The Mystery Of Kem voelt initieel ongrijpbaar aan, met vaak behoorlijk donkere en mysterieuze klanken. Toch weet hij een heel eigen persoonlijke stijl neer te zetten, waarbij overduidelijk Oosterse inspiraties aan de orde zijn, maar hij zich even goed laat leiden door bruisende fusionjazz.

Onderliggend is er het technische verhaal dat best complex is. Maar toch voelt dit album net heel spontaan en bijzonder gedreven aan. Al van bij het begin is Gallands’ technische beheersing prominent aanwezig. Dat maakt dat de luisteraar soms behoorlijk overweldigd wordt door al die technische bagage. Toch zorgt het net iets lichtere fluitspel bijvoorbeeld voor prachtige combinaties. Ook verderop wordt inzichtelijk hoe zelfs de meest perfect klinkende drumtikjes van Galland opgaan in een breder verhaal waarbij iedere speler, zoals onder meer pianist Bram De Looze, een heel eigen rol toebedeeld krijgt.

Hoewel de aandacht hier vooral gaat naar het precieuze drumwerk, valt op dat er eveneens aandacht is voor rust en diepgang. Zo verkrijgt het album een zeker reliëf, wat zeker bij meerdere luisterbeurten opvalt. Dat, samen met het geweldige samenspel, maakt van Mystery Of Kem een fikse aanrader. Galland verrast zichzelf met spel waarin uitersten vervat zitten – complex drumwerk dat eenvoudig klinkt en vice versa -, maar slaagt er met een weldadig vol en rijk klinkend album in om dit meer dan bijzondere verhaal stevig neer te zetten. Prima album, al moet je er de soms stevig stomende en overweldig bruisende intensiteit bijnemen.



  1. Lava
  2. Opening
  3. Black Sand
  4. Symbiosis
  5. Soils
  6. Memetics
  7. Archetype
  8. Hitectonic
  9. The Fuze
  10. Maelström
  11. Morphogenesis