Stephan Crump, Ingrid Laubrock & Cory Smythe – Planktonic Scales
Door op 17 februari 2017

Band: Stephan Crump, Ingrid Laubrock & Cory Smythe
Album_title: Planktonic Scales
Genre: Jazz
Release_date: 02/15/2017
Label: intakt
Rating: Drie sterren (3)
Planktonic Scales Stephan Crump, Ingrid Laubrock & Cory Smythe
3
3

In de wereld van de improvisatorische jazz zijn saxofoniste Ingrid Laubrock, bassist Stephan Crump (Vijay Iyer Trio) en pianist Cory Smythe geen onbekenden. Toch weet het trio uit de Brooklyn scene met Planktonic Scales iets bijzonders uit de hoed te toveren.

Samen zoekt het trio naar de magie van het moment. Het initiatief kwam er op aangeven van Laubrock, die zelf al een ruim oeuvre aan releases op haar muzikaal cv heeft staan. De van oorsprong Duitse muzikante ruilde London in voor New York, waar ze Crump en Smythe rond zich verzamelde. Heel informeel, zonder noodzakelijkerwijs aan een album of release te denken. Ook haar medemuzikanten zagen eerder al een samenwerking met Laubrock tot de mogelijkheden behoren. De magie van het moment was daar en zo leidde de ene opnamesessie tot de andere.

Planktonic Scales is het resultaat van die sessies. Een beetje onverwacht en onbedoeld. Maar daarmee weet het trio een zekere frisheid en charme die je overvalt aan te brengen. Zo ging speciale aandacht niet enkel naar het geluid van de respectievelijke instrumenten maar naar de hele studioruimte op zich, die te zien is in de hoesnota’s en waarbij vooral de enorme bibliotheek opvalt.

Als trio hebben ze niet gek veel om achter te schuilen. Zo merk je vooral de individuele inbreng van de muzikanten hard, al gaat het wel degelijk om de spontane creatie van muziek. Dat vraagt een grote dosis intuïtie en luisterbereidheid van de muzikanten, maar ook van de luisteraars.

Wie als muziekfan zijn oorkleppen afzet, die vindt in dit Planktonic Scales een album dat het eerder moet hebben van toeval, van zoekende muzikanten, van creatie en het samen beleven van die wonderlijke muziek. Het trio maakt van variatie en toeval een waar handelsmerk.

Het album is een spel van momentum, van gevoelens en geluiden die constant transformeren. De groep schippert daarbij tussen het introverte en het meditatieve terwijl aan het andere uiteinde er veel broeierige beweeglijkheid en dynamiek te rapen valt. Opener With Eyes Peeled is voorzichtig en secuur spel, dat ergens aansluiting vindt bij klassiekere jazz.

Aandacht trekt natuurlijk ook de haast twaalf minuten durende escapade Sinew Modulations waarin de avontuurlijke vrijbuiterij van dit trio goed tot zijn recht komt. Er zijn kortere, soms rommeligere passages die niet altijd overtuigen (zoals het al te korte niemendalletje Bite Bright Sunlight), al doet de groep haar best om de verbeelding te prikkelen met titels als Through The Forest, A House Alone of afsluiter Inscribed In Trees.

Planktonic Scales is een geslaagd experiment, vooral daar waar de groep inzet op interactie en binnen een compositorisch frame elkaar uitdaagt en het spel tussen aantrekken en afstoten aangaat.

Tracklisting Planktonic Scales:

 1. With Eyes Peeled
 2. Tones For Climbing Plants
 3. Sinew Modulations
 4. Through The Forest
 5. A House Alone
 6. Three-Panel
 7. Submerged (Personal) Effects
 8. Pulse Memory
 9. Bite Bright Sunlight
 10. As If In Its Throat
 11. Inscribed In Trees

Written in Music Nieuwsbrief