×

Recensie

Jazz

07 april 2017

Steiger

And Above All

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: El Negocito Records

And Above All Steiger Jazz 4 Steiger – And Above All Written in Music https://writteninmusic.com

Steiger hoort ongetwijfeld bij de lichting jonge Belgische jazzbands die behoorlijk aan het groeien zijn. Samen met groepen als STUFF., Nordmann, De Beren Gieren, Kabas Black Flower en Schntzl vormt het Gentse jazztrio Steiger mee de jonge generatie die de jazz in België vormgeeft. Na hun sterke gelijknamige EP was de tijd eindelijk rijp voor een fullalbum. Een goede zaak, want met And Above All maakt de groep meteen een perfecte doorstart.

Opmerkelijk hoeveel jonge jazzbands, ook Steiger, aan de slag gaan met electronica. Sommige gaan daar best heel ver in, zoals bijvoorbeeld STUFF., terwijl andere bands veeleer een evenwicht opzoeken tussen het electronische en het akoestische. Steiger behoort zonder meer tot die laatste categorie. Heel nadrukkelijk zoekt het trio naar een gezonde, evenwichtige mix van creativiteit en inventiviteit.

Op hun heel eigen manier proberen ze jazz te herdefiniëren en de contouren ervan te hermodelleren. Wars van gelijk welke verwachtingen tracht het trio met toetsenist Gilles Vandecaveye, contrabassist Kobe Boon en drummer Simon Raman te laten horen tot wat het in staat is. En dat is, zo getuigen ook de lovende livereviews (o.a. over hun passage tijdens Leuven Jazz), best wel wat.

Het nog jonge trio omarmt op het van prachtig artwork voorziene And Above All het avontuurlijke en het onvoorspelbare, zoveel is meteen duidelijk. Zo wordt tijdens opener Sturm Der Liebe een klassieke jazzpiano gezelschap gehouden door saboterende drumroffels. Die geeft aan dat de groep driftig kan zijn. Maar de afwisseling tussen het zeemzoeterige en het experiment wérkt, zeker als ze halfweg plots een andere, meer hiphopgetinte afslag nemen.

Elders, tijdens het opgewekte Saint Roch bijvoorbeeld, vertrekt de compositie vanuit een flirtend drumritme. Wat ook opvalt is dat de groep er de tijd voor neemt, met lang uitwaaierend materiaal zoals het dik acht minuten durende Hymne Without God dat eigenlijk alle richtingen kan opgaan.

Dat illustreert ook de hoes, die onder meer aanleiding geeft tot het spelen met optische illusies. Ronduit knap gedaan, en dat geldt ook voor de muziek. Steiger put uit de jazz en gaat aan de slag met tradities maar haalt die even graag goed overhoop (zoals bijvoorbeeld tijdens het drukke, chaotische minitiatuurtje Bachfag dat opgevolgd wordt door de intimiteit van Inverse/Reverse). Het zou aanlokkelijk zijn om hen enkel op die jazz vast te pinnen, maar het gaat veeleer om de communicatie tussen de muzikanten onderling, die elk hun instrument beheersen en samen een pracht van een prestatie neerzetten.

Een van de hoogtepunten is het moddervette Berlin Revisited, waarop de groep duidelijk aan de slag gaat met electronische instrumentatie. Een regelmatige beat en ijle ambient vormen het wat naar de collega’s van STUFF. neigende frame dat de groep heerlijk kan inkleuren. En met Zes Uur Verder geeft de groep ook te kennen dat het niet altijd bittere ernst is.

And Above All is een album van een groep die op de groei is. Dat merk je aan vrijwel alles. Het plaatje klopt gewoon. Reken hen niet af op de leeftijd of de jazz, want dit album klinkt volwassen en rijp. Deze groep is duidelijk klaar voor de grotere jazzpodia.



  1. Sturm Der Liebe
  2. Saint Roch
  3. Hymne Without God
  4. Bachfag
  5. Inverse/Reverse
  6. Berlin Revisited
  7. Zes Uur Verder
  8. Kayip
  9. Part One
  10. You Is You?