Stefano Battaglia Trio volop in Nederland te zien
Door op 06 januari 2017

Artiest: Stefano Battaglia
Band: Stefano Battalgia Trio
Genre: Jazz
Label: ECM

De Italiaanse pianist Stefano Battaglia is de komende week met zijn vermaarde trio in Nederland om daar in de belangrijke jazz zalen optredens te verzorgen. Nog niet eerder was dit geweldige trio in Nederland te zien.

Na tientallen albums op verschillende platenlabels maakte Battaglia eerst met het bijzonder fraaie Raccolto (2005) en daarna met het meesterwerk Re:Pasolini, een indrukwekkende ode aan schrijver/filmregisseur Pier Paolo Pasolini, twee weerbarstige meesterwerken voor het voorname ECM. De albums bevestigden zijn naam als baanbrekend muzikant. Pastorale (2010), het uitdagende en prachtige album dat hij samen met percussionist Michele Rabbia maakte overtrof wederom de verwachtingen.

Het waren uiteindelijk zijn albums The River of Anyder (2012), Songways (2013) en het vorig jaar verschenen In The Morning (Music of Alec Wilder) die hij met zijn geweldige trio, met drummer Roberto Dani en bassist Salvatore Maiore, maakte die zijn naam als tijdsbepalend muzikant helemaal waarmaakten. Met een baanbrekend nieuw solo album (voorlopig getiteld Migration), vlak voor de zomers in de winkels, komt de tour door Nederland (waarom treed het trio eigenlijk niet in België op???) als geroepen.

Het Italiaanse trio zien en horen is een meesterlijke ervaring. Ongelooflijk op elkaar ingespeeld tegelijk elkaar optimaal uitdagend komen de briljante piano melodieën van Battaglia steeds weer optimaal het hart binnen. Zijn met klassiek, jazz en muziek vanuit alle regionen rondom de Middellandse zee en het midden oosten, doorsneden melodieën zijn steeds weer zo raak en hartveroverend dat je gedurende een optreden steeds dieper de muziek in raakt. Met Dani en Maiore heeft hij een droom ritmetandem die zijn pianospel naar een andere dimensie opstuwen.

Tourschema Stefano Battaglia Trio:

  • Zaterdag 7 januari: Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch
  • Woensdag 11 januari: Bimhuis, Amsterdam
  • Donderdag 12 januari: TivoliVredenburg, Utrecht
  • Vrijdag 13 januari : Stefano Battaglia masterclass in het Koninklijk Conservatorium, Den Haag
  • Zaterdag 14 januari: LantarenVenster, Rotterdam