Stefano Battaglia Trio – The River Of Anyder
Door op 26 oktober 2011

Artiest: Stefano Battaglia
Album_title: The River Of Anyder
Genre: Jazz
Label: ECM
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2993643
The River Of Anyder Stefano Battaglia
4.5
4.5

Vreemd genoeg is de Italiaanse pianist /componist Stefano Battaglia wereldwijd nog niet de grote naam in muziek die hij op basis van zijn meer dan 80 albums zou moeten zijn.

Misschien juist wel omdat hij muzikaal ongrijpbaar is. De man stuitert door alle denkbare muzikale genres die uit klassiek en jazz zijn voorgekomen heen. Voor ECM nam hij, aangetrokken op basis van zijn geniale muzikaliteit, 2 albums op die zeer verrasten. Re:Pasolini was een uitmuntend dubbelalbum met klein orkest en Pastorale een meesterlijke duo samenwerking met geluidskunstenaar Michelle Rabbia.

Voor zijn nieuwe, derde ECM album The River Of Anyder heeft Battaglia nu de rust van een jazztrio gekozen. Maar natuurlijk zoekt hij nooit de voorspelbare weg in composities. Zijn pianospel is warm maar tegelijkertijd prikkelend en opwindend. Hij wordt daarin ideaal omringd door bassist Salvatore Maiore en de percussionist van Roberto Dani, die juist in de verstilde composities hun briljante spel kunnen laten horen. Battaglia zelf excelleert in composities die dan weliswaar hun basis in jazz en nieuwe klassiek hebben maar overduidelijk beïnvloed zijn door de muziek uit het midden Oosten. Een album om geen genoeg van te krijgen.

Een absoluut nieuwe parel binnen de rijke ECM catalogus.

Tracklisting The River Of Anyder:

  1. Minas Tirith
  2. The River of Anyder
  3. Ararat Dance
  4. Return To Bensalem
  5. Nowhere Song
  6. Sham-Bha-Lah
  7. Bensalem
  8. Anagoor
  9. Ararat Prayer
  10. Anywhere Song