Starfire is het gedroomde meesterwerk van Jaga Jazzist
Door op 13 mei 2015

Band: Jaga Jazzist
Album_title: Firestart
Genre: Jazz, Rock, Electronic
Label: Ninja Tune

Op 1 juni verschijnt het nieuwe album van het Noorse Jaga Jazzist. Wij mochten Starfire alvast horen en het heeft ons volledig verbijsterd achter gelaten. Dat het collectief met elk album nog weer beter wordt wisten we al maar dat ze met hun nieuwe album Starfire zoveel progressie zouden gaan maken hadden we niet verwacht. Het kan nu al hun opus magnum genoemd worden.

Voor het nieuwe album vertrok muzikaal leider Lars Horntvedt in december 2012 naar Los Angeles om daar in een frisse, nieuwe omgeving te beginnen met muziek beïnvloed door de onmetelijke ruimte om hem heen en de nachtelijke ritten door de stad. Hij schreef met de stad als inspiratie een vijf stukken tellende suite die hij vervolgens met de rest van de band, overgekomen uit Noorwegen, in het appartement/studio opnam. Terug in Oslo verwerkte Horntvedt in de eigen Jaga Jazzist studio’s de opnamen naar een volledig album. Hij maakte daarbij gebruik van alle studiomogelijkheden waardoor het album een meer electronic feel heeft die de composities een prachtige diepte en kracht meegeven.

Een van de eerste composities die Norntvedt schreef was Prungen waarover hij gelijk zo enthousiast was dat hij deze ook meenam in de setlist voor de fameuze opnamen met het Britten Sinfonia (Live With Britten Sinfonia). Deze compositie sluit nu de 5 delen tellende suite af. Echt alles wat Jaga Jazzist zo fascinerend maakt is op Starfire prominent te horen en de band schiet net zo gemakkelijk van jazz naar progrock als van diepe electronic sounds naar akoestische gitaren. Alles zo geniaal in composities verwerkt dat je er vol bewondering naar luistert.

We moeten dus nog even wachten voordat het album (zowel op CD als op vinyl) in de shops ligt maar we kunnen je aanraden het titelstuk alvast via Soundcloud te beluisteren:

Written in Music Nieuwsbrief