Sleeper van Keith Jarrett’s European Quartet opnieuw uit
Door op 12 juli 2012

Artiest: Keith Jarrett
Band: Keith Jarrett European Quartet
Album_title: Sleeper
Genre: Jazz
Label: ECM Records

Vrijdag 13 juli komt het album Sleeper van Keith Jarrett opnieuw op CD uit. Van de liveopnamen van Keith Jarrett’s European Quartet uit 1979 is een nieuwe geluidsmix gemaakt.

Sleeper is een dubbelalbum van een band op zijn hoogtepunt. Het is het complete en nog niet eerder uitgegeven concert van Keith Jarretts European Quartet. Het programma is ook wel bekend als Belonging, uitgevoerd en opgenomen in Nakano Sun Plaza, Tokyo in april 1979.

Het repertoire omvat alléén composities van Jarrett zelf: Personal Mountains, Innocence, So Tender, Oasis, Chant of the Soil, Prism en New Dance. De composities zijn van een exceptionele kwaliteit: de improvisaties, de dynamische opbouw, de energie en de prachtige lyrische passages. Vooral het fantastische samenspel tussen Jarrett en Garbarek en de geweldig swingende ritmesectie geven al reden tot aanschaf van dit dubbelalbum.

Na meer dan drie decennia in de archieven van ECM te hebben gelegen ziet dit album, dat in Oslo helemaal opnieuw is gemixt, eindelijk het daglicht.

Line-up van Sleeper:

  • Keith Jarrett: piano
  • Jan Garbarek: tenor & sopraan sax, fluit, percussie
  • Palle Danielsson: contrabas
  • Jon Christensen: drums, percussie