×

Recensie

Jazz

25 september 2018

Shai Maestro

The Dream Thief

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

The Dream Thief Shai Maestro Jazz 4 Shai Maestro – The Dream Thief Written in Music https://writteninmusic.com

Met een deal bij het vermaarde jazzlabel ECM op zak zal The Dream Thief, zijn eerste album op het label, nu zeker wereldwijde aandacht voor pianist Shai Maestro gaan opleveren. Terechte aandacht.

Maestro groeide van groot talent binnen het vermaarde trio van bassist Avishai Cohen, waarin toen ook de geweldige Mark Guiliana speelde, uit tot een fenomeen. Maestro was nog maar nog maar net 20 toen hij bij het trio kwam. Na het uiteenvallen van de groep ging Cohen zeer succesvol verder, vond ook Guiliana in zowel de door electronics gedreven jazz als de meer traditionele jazz zijn weg (met de Blackstar Bowie-uitstap met onder meer saxofonist Donny McCaslin tussendoor), maar Maestro bleef wat onder de radar. De platendeal met het Franse Laborie Jazz bleek gewoonweg niet de juiste. Het label bleek veel te klein om veel publiciteit voor Maestro’s albums te genereren. Pas met zijn vierde album The Stone Skipper, en volwaardige promo, kreeg hij de aandacht die hij verdiende.

Met zijn medewerking aan het album Elegy van de Duitse jazzzanger Theo Bleckmann raakte hij in zicht van ECM labelbaas Manfred Eicher en deze besloot Maestro met zijn trio te tekenen. Een nieuw album werd al snel daarna opgenomen in de door ECM zoveel gebruikte Auditorio Stelio Molo RSI in Lugano, Zwitserland. Niet met drummer Ziv Ravitz, die al jarenlang in Maestro’s trio zat maar met de al net zo sterke en tevens, net als Maestro, oorspronkelijk Israëlische en in New York wonende Ofri Nehemya. De Peruaanse bassist Jorge Roeder, die al vele jaren met Maestro speelt, completeert het trio.

The Dream Thief laat een herboren Maestro horen. Alsof hij aan alles aanvoelt dat deze ECM deal hem echt in de bovenste regionen van de jazz gaat brengen. Nog veel beter dan op zijn voorgaande albums klinkt op het nieuwe album zijn grote klasse door. Hij bespeelt de piano met al het zelfvertrouwen dat hij in zich heeft, durft mooie onverwachte zijstappen te maken en klinkt in veel composities zo lyrisch en emotievol als hij voorheen maar weinig durfde klinken. Zijn zo soepele spel is een genot voor het oor, de bijdragen van Roeder en Nehemya sluiten daar steeds naadloos op aan.

The Dream Thief is een album waarop fantastisch gemusiceerd wordt en waarop de muzikanten elkaar vaak hoorbaar uitdagen om tot het allerbeste te komen (luister naar de aanmoedigingen in New River, New Water). De sfeer is over het algemeen behoorlijk ingetogen, de nadruk ligt op een mooie melodieën die Maestro schreef. Maar bij een klein aantal stukken wordt wat meer uitgepakt. Daarbij pakt Maestro steeds de ruimte om zijn geweldige spel volop in de schijnwerpers te plaatsen, zowel in solostukken als binnen het trio.

Van de solo-opener My Second Childhood en prachtstukken als The Forgotten Village, de titeltrack, het prachtige solo stuk Choral en het reeds eerder genoemde en geweldige New River, New Water is The Dream Thief een ijzersterk jazzalbum. Erg mooi is ook de albumafsluiter What Else Needs To Happen waarover subtiel spel de stem van oud-president Barack Obama te horen is. Flarden speech door hem uitgesproken over het grote Amerikaanse wapenprobleem aangestuurd door de zo in Amerika zo sterke wapenlobby NRA en de vele doden die vielen op scholen. ‘We need a change in attitude’, zijn de duidelijke woorden die Obama over de track uitspreekt.

Wij hadden de mazzel om het trio met veel van de composities van het nieuwe album deze zomer al in Quebec, Canada live te horen. Dat was een prachtige avond. The Dream Thief laat een Maestro horen die op zijn 31ste nu echt klaar is de wereld te veroveren.

 



  1. My Second Childhood
  2. The Forgotten Village
  3. The Dream Thief
  4. A Moon's Tale
  5. Lifeline
  6. Choral
  7. New River, New Water
  8. These Foolish Things (Remind Me Of You)
  9. What Else Needs To Happen?