Shadow Work: het nieuwe album van Mammal Hands
Door op 17 oktober 2017

Band: Mammal Hands
Album_title: Shadow Work
Genre: Jazz, Electronic
Label: Gondwana Records

Erg mooi nieuws nog voor het einde van een rijk muziekjaar. Op 3 november verschijnt er een nieuw album van Mammal Hands het rake trio muzikanten uit Norwich. Met Shadow Work zetten ze de muzikale groeispurt die ze de afgelopen jaren maken glorieus door!

Met hun eerste album Animalia (2014) sloten wij de band gelijk in het hart. De bezetting piano, sax en drums was een maar weinig voorkomende en de manier waarop ze hun composities inkleurden liet een trio muzikanten horen die de grenzen opzocht. Prikkelende composities, fijn met piano opgezet, met sax de andere kant opgestuurd en met drums de electronic hoek ingeduwd. Dat ze ook op Matthew Halsalls platenlabel zaten, waar vandaan net GoGo Penguin geëxplodeerd was, gaf hen ook de extra push.

Ze gingen volop met hun labelmaatjes op tournee en aangezien GoGo Penguin in korte tijd muzikaal uitgroeide tot een fenomeen konden de mannen van Mammal Hands zich daar mooi aan optrekken. Opvolger Floa was dan ook een grote stap voorwaarts. De composities waren sterk en het samenspel nog spannender. Het was een van die albums waaraan je kon horen dat er grote dingen voor de band in het vooruitzicht stonden.

Met Black Sails, de eerste track van het nieuwe album, hoor je gelijk dat ze hun sound nog verder ontwikkeld hebben. Steeds meer richting de electronic, niet zozeer alleen in ritmes maar meer in opbouw van de composities, ontvouwt de track zich als het beste dat ze tot nu toe gedaan hebben. Nog spannender, nog inventiever. En het goede nieuws is dat Shadow Work die progressie in sound over het gehele album optimaal laat horen.

Voor het eerst geheel zelf geproduceerd in de voor hen zo bekende 80 Hertz Studio’s in Manchester, waar vrijwel alles van Gondwana Records wordt opgenomen. De energie en de enorme drive die het trio in zich heeft om hun geluid steeds te vervolmaken kent met Shadow Work een fascinerende klap voorwaarts. De mannen klonken niet eerder zo goed, zowel in muzikale progressie als in sound hebben ze zich met het nieuwe album wederom overtroffen.

We moeten nog een paar weken wachten maar dat zal worden beloond. Zowel op cd als op dubbelvinyl (tja, de keuze is dan gemakkelijk natuurlijk) ligt Shadow Work vanaf 3 november in de winkels.