×

Recensie

Jazz

11 september 2013

Samúel Jón Samúelsson Big Band

4 Hliðar

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: SJS Music

4 Hliðar Samúel Jón Samúelsson Big Band Jazz 3.5 Samúel Jón Samúelsson Big Band – 4 Hliðar Written in Music https://writteninmusic.com

Denk je aan muziek uit IJsland, dan kom je al snel uit bij Björk en Sigur Rós. Maar IJsland heeft meer te bieden op muzikaal gebied. De Samúel Jón Samúelsson Big Band bijvoorbeeld.

Bigbandleider Samúel Jón Samúelsson is geen nieuweling in de IJslandse muziekscene. Zo arrangeerde hij o.a. voor Sigur Rós en speelde hij als sessiemuzikant (trombone) bij velerlei bands. Sinds 1998 is hij een van hoofdleden van de funkband Jagúar die inmiddels drie albums heeft uitgebracht en op internationaal niveau optreedt.

In 2000 richtte Samúelsson de naar hem vernoemde bigband op, eigenlijk met als enig doel een aantal optredens in Reykjavik te verzorgen. In datzelfde jaar brachten zij de opname van hun debuutoptreden uit onder de titel Legoland en waren ze te bewonderen op het jaarlijkse Reykjavik Jazzfestival. Dit festival focust zich op het beste wat IJsland heeft te bieden op muzikaal vlak en is voor muzikanten een uitgelezen manier om in contact te komen met de internationale muziekwereld.

Toch bleef het in de jaren daarop stil rondom de achttienkoppige bigband. Pas in 2007 kwamen de mannen weer bij elkaar om een nieuwe plaat op te nemen. Fnykur: IJslands voor stank of iets dat een ‘funky smell’ heeft. Dit tweede album telt 10 funky nummers waarbij de groove centraal staat. Helvítis Fokking Funk (2010), hun derde album, trakteert de luisteraar op een Afrikaans funkfeestje. Een succesvol conceptalbum dat draait om de IJslandse bankencrisis (met gepaste titels als International Monetary Funk).

Begin 2013 kwam 4 Hliðar uit, een dubbelaar. Vinylliefhebbers worden getrakteerd op twee 12” platen in een mooie hoes, of liever gezegd twee mooie kunstzinnige hoezen. Een originele toevoeging aan de platenkast.

Op het gehele album heerst een funky jaren ’70-sfeer. Een vette sound met strakke grooves en Afrobeats. Menig nummer op de plaat zou niet misstaan als soundtrack van een Tarrantinofilm en ook zijn er zo af en toe James Brown-invloeden te bespeuren. De band speelt een originele mix van funk en jazz en tijdens liveoptredens zijn de leden gehuld in kleurrijke Afrikaanse outfits, daarmee wellicht knipogend naar de Afrikaanse invloeden in hun repertoire.

Samúel Jón Samúelsson

De eerste twee nummers zijn wat ingetogen, maar met de funkuitbarsting Ordeo Ad Chao komt de plaat echt op gang. In het lange en ‘laid-back’ 1st Man from Iceland is er naast funk, jazz en Afrobeat zelfs wat ruimte voor Latin-invloeden. Felafal heeft een lekker heftig thema, swingt mede door de Hammond de pan uit, en eindigt vervolgens met een reeks lange, dissonante blaastonen.

Dan breekt er een zwoel en relaxed moment aan met Dubnotic. Een slepend nummer met subtiele blaaspartijen. Het zou perfect kunnen worden gebruikt als achtergrondmuziek voor een obscure pornofilm. De bigband sluit af met Peace: een fijne jazz cool-down met heerlijke softe blaaspartijen en een ‘mellow’ trompetsolo. Een nummer om bij weg te dromen.

Soms mist er in de vrij uitgesponnen nummers wat diepgang. De solisten krijgen alle ruimte om hun kunsten te vertonen, en die zijn zeker niet onverdienstelijk, maar dit maakt wel dat de nummers wat langdradig aandoen hier en daar. Bovendien lijkt het alsof de muzikanten zich inhouden in hun spel. Een studio is dan ook geen podium met enthousiast publiek. De Samúel Jón Samúelsson Big Band heeft net een korte tour door Europa afgerond en is het maar de vraag wanneer er zich weer een mogelijkheid voordoet ze live te aanschouwen.

4 Hliðar biedt strakke en originele arrangementen die worden uitgevoerd door de beste blazers uit de IJslandse jazzscene. De plaat ademt een relaxte, warme sfeer en biedt genoeg spannende én softe momenten om de aandacht vast te houden. Het album is vooralsnog alleen te koop in IJsland, maar je kunt ‘m gelukkig wel hier online bestellen.

https://www.youtube.com/watch?v=K51DBbNbgAU


  1. Ethiopian
  2. Afróbít
  3. Ordeo Ad Chao
  4. Afromars
  5. 1st Man from Iceland
  6. Atlantis International
  7. Ekki Stela Afríka Fólkinu
  8. Felafal
  9. Dubnotic
  10. Afrerika
  11. Fola
  12. Peace