Roy Hargrove in Porgy en Bess, Terneuzen.
Door op 23 april 2014

Op donderdag, vrijdag en zaterdag doet Roy Hargrove Nederland aan in een drietal concerten. De eerste staat gepland donderdagavond 24 april in het Bimhuis, Amsterdam. Op vrijdag 25 april speelt Hargrove met zijn kwintet in de Lantaren Venster, Rotterdam. Het laatste in de korte reeks is zaterdagavond in cultuurpodium Porgy en Bess in Terneuzen. Roy Hargrove is sinds zijn eerste optreden bij North Sea Jazz in 1986, toen 17 jaar oud, publiekslieveling in Nederland. Nog vele optredens op North Sea Jazz volgden daarna. In de Haagse tijd was Hargrove vaste gast op het festival. In Rotterdam is het weer wat minder geworden, hoewel hij vorig jaar weer acte de présence gaf. Maar ook in cultuurpodium Porgy en Bess is hij een graag geziene artiest. Al vanaf de 90′er jaren is Hargrove kind aan huis in het centrum van de jazz in Zeeland en speelde hij er zo’n twintig maal. Porgy en Bess bestond vorige week precies 57 jaar en heeft een behoorlijke naam gevestigd in cultureel Zeeland en ver daarbuiten met concerten van jazz tot klassiek, lezingen en literatuur.

Roy-Hargrove-1

Hargrove is één van de meest aansprekende jazz trompettisten van dit moment,  eind jaren ‘80 ontdekt en begeleid door Wynton Marsalis. Vertegenwoordiger van de hardbop, maar zeer veelzijdig. Hij maakt graag uitstapjes naar latin, funk,  hiphop, dat laatste met zijn bekende RH Factor. Hij werkte met de grootsten der aarde, zoals Herbie Hancock, Johny Griffin, Erykah Badu, Michael Brecker en D’Angelo.

Roy Hargrove tijdens gig in Bel Air Hotel, 2012, Den Haag.

De eerste concerten in het Bimhuis en Lantaren Venster zijn al uitverkocht. Voor het concert op zaterdag 26 april in Porgy en Bess zijn nog beperkt kaarten beschikbaar. WiM zal verslag doen van het concert.

Bezetting: Roy Hargrove (trompet), Justin Robinson (sax), Sullivan Fortner (piano), Armeen Saleem, (bas) en Quincy Phillips (drums).

Foto’s: Wouter Schenk. Boven artikel v.l.n.r.: Justin Robinson, Roy Hargrove en Quincy Phillips, North Sea Jazz 2013, midden: Roy Hargrove, North Sea Jazz 2013 en onder tijdens een concert in het Bel Air Hotel in Den Haag, 2012.

Voor meer informatie over Porgy en Bess, zie de website.

Written in Music Nieuwsbrief