Roni Ben-Hur/Santi Debriano feat. Duduka da Fonseca – Our Thing
Door op 29 augustus 2012

Artiest: Roni Ben-Hur
Band: Ben-Huur/Debriano
Album_title: Our Thing
Release_date: 08/29/2012
Label: Motema Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3120419
Our Thing Ben-Huur/Debriano
4
4

Our Thing is zo’n verrassing die je soms onverhoeds treft. De naam Roni Ben-Hur had ik al vaker langs zien komen maar het had tot nu toe nog niet mijn verhoogde aandacht getrokken. Dan had ik dit album voor mijn neus liggen en heb ik mijn oren eraan gewaagd. En: mijn aandacht schot al bij de eerste maten van het openingsstuk Green Chimneys stijl omhoog! Ja, Green Chimneys is niet alleen een stuk van Thelonius Monk. Het is ook dé ideale opener én met zijn vliegende groove een goede toetssteen voor hoe goed je vonken uit je instrument kunt slaan. En dat is wat gitarist Ben-Hur en bassist Debriano hier meer dan bewijzen te kunnen. Het kan vanaf de eerste maten niet meer stuk en wordt door toedoen van de Braziliaanse slagwerker Duduka Da Fonseca alleen maar delicater. Santi Debriano, een oud- gediende, is natuurlijk geen onbekende maar hij was (voor mij) lang niet zichtbaar. In de combinatie met gitarist Ben-Hur is zijn gitaristisch basspel (op zijn vijfsnarige contrabas) puur Panamees goud.

Roni_Ben-Hur_2Wat dit album en de muziek zo goed maakt, is de basic rust waarop de vliegende en zinderende klanken be – rusten, een basic rust die een diversiteit aan muzikale bronnen vrij en fraai erin laat vloeien zoals die voortkomen uit Ben-Hurs Israelisch-Tunesische achtergrond, Debrianos Panameese en Fonsecas Braziliaanse roots. Wat dit album en de muziek zo goed maakt, is de vibe die deze drie met elkaar hebben en creëren, een vibe waarin ook bekende stukken (vooral van Tom Jobim) eigen nieuwe glans krijgen (meer dan de helft van het album zijn originals). Wat dit album en de muziek zo goed maakt is de lichtheid die vanuit diepte gevoed wordt. Het is een zomerse soundtrack to live by. Zoals de titel van de (afsluitende) prachtige tune van Irving Berlin zegt: Let’s Face The Music And Dance.

slide_2R&SHet album is uitgekomen – dat bleek na eerste blinde beluistering – op het New Yorkse Motéma-label waar artiesten als zanger Gregory Porter, de jonge klarinettist Oran Etkin, en de pianisten Jean-Michel Pilc, Geri Allen en Randy Weston thuis zijn, geen slecht adres dus. Het is een label dat een bijzondere benadering, een bijzonder profiel in de verbinding van verschillende muziekculturen op hoog niveau heeft. De albums zijn vaak genre-overschrijdend en –overstijgend, met behoud van flow en warmte.