Robert Glasper Experiment – Black Radio 2
Door op 06 november 2013

Artiest: Robert Glasper
Band: Robert Glasper Experiment
Album_title: Black Radio 2
Genre: Jazz, Soul/Hiphop
Release_date: 10/29/2013
Label: Blue Note
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3235935
Black Radio 2 Robert Glasper Experiment
4.5
4.5

Dat jazzpianist Robert Glasper binnen een aantal jaren is uitgegroeid tot een waar jazzfenomeen is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Het vorig jaar verschenen, zeer succesvolle, Black Radio blijkt nu de aanloop naar een al net zo geweldig en gevarieerd tweede deel.

Black Radio betekende voor Robert Glasper de perfecte link tussen zijn oude, altijd spannende jazzwerk, zijn immer durende zoektocht naar het muzikale avontuur en zijn voorliefde voor hiphop en soul. Het album bleek voor hem het juiste album op het juiste moment en mede door de altijd fascinerende, nooit voorspelbare live optredens, groeide Robert Glasper Experiment uit tot een project van wereldklasse. Glasper werd daarbij optimaal ondersteund door zijn onafscheidelijke, briljante muzikale maten Derrick Hodge op bas, Mark Colenburg op drums en Casey Benjamin op vocoder en saxofoon. Ze groeiden samen in de aansluitende Black Radio tour uit tot het meest onnavolgbare jazzkwartet van dit moment.

Met Black Radio 2 hebben Glasper en zijn mannen een glansrijk vervolg gemaakt op het eerste Black Radio album. De geweldige, wederom merendeels door Glasper geschreven, composities en een band die ‘on top of their game’ speelt  maken ook Black Radio 2 een waar meesterwerk. De composities hebben een geweldige flow en diepte en de weergaloze gastenlijst, met ondermeer Common, Jill Scott, Norah Jones, Dwele, Marsha Ambrosius, Anthony Hamilton, Snoop Dogg, Lupe Fiasco, Lalah Hathaway en zelfs Emeli Sandé is wederom indrukwekkend. I Stand Alone, de geweldige eerste single van het album (met Common en Fall Out Boy zanger Frank Stump) was al een perfect visiekaartje.

Maar helemaal opvallend is het hoe Jill Scott, die op haar laatst verschenen album toch de juiste vorm maar niet kon vinden, weer helemaal geïnspireerd terug is binnen het Black Radio format. Er is maar een gedachte die opkomt: Dit is haar territorium!! Laat haar een heel album met Glasper doen! Ook de aloude Brandy, Marsha Ambrosius en Dwele floreren op een album dat in songs echt helemaal klopt. Er is gewoonweg momenteel geen band die op zo’n meesterlijke manier jazz, soul en hiphop op z’n avontuurlijke manier in elkaar weet te vlechten als de Robert Glasper Experiment.

Black Radio heeft natuurlijk ook weer een duidelijk statement. Elk Glasper album is een statement. Zijn gevoel voor de sociale en rijke culturele waarden van de zwarte gemeenschap van Amerika (en wereldwijd) wordt fraai belicht in de teksten. In de wereld waarin tegenwoordig veel te veel rap- en r&b teksten alleen maar over geld, veel geld, nog veel meer geld, opzichtig seksisme en verdere domheid verhalen is Black Radio een absolute verademing. Intelligente teksten met spannende muziek vermengd tot een glansrijk statement.

Koop de uitgebreide versie van Black Radio 2 en luister naar Big Girl Body (met een overrompelende Eric Robertson), het geweldige I Don’t Even Care (met Macy Gray & Jean Grae), de pracht telefoonboodschap van de Bill ‘the Legend’ Withers en een geweldige versie van diens Lovely Day.

Tracklisting Black Radio 2:

 1. Baby Tonight (Black Radio Intro)
 2. I Stand Alone (met Common en Patrick Stump)
 3. What Are We Doing (met Brandy)
 4. Calls (met Jill Scott)
 5. No Worries (met Dwele)
 6. Trust (met Marsha Ambrosius)
 7. Yet To Find (met Anthony Hamilton)
 8. You Own Me (met Faith Evans)
 9. Let It Ride (met Norah Jones)
 10. Persevere (met Snoop Dogg en Lupe Fiasco)
 11. Somebody Else (met Emeli Sandé)
 12. Jesus Children of America (met Lalah Hathaway en Malcolm-Jamal Warner)
 13. Big Girl Body (met Eric Roberson)
 14. I Don’t Even Care (met Macy Gray & Jean Grae)
 15. Lovely Day