Ricardo Bacelar – Sebastiana
Door op 05 mei 2018

Artiest: Ricardo Bacelar
Album_title: Sebastiana
Genre: Jazz
Release_date: 02/26/2018
Label: Bacelar Producoes
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3780437
Sebastiana Ricardo Bacelar
3
3

Sebastiana is voor de Braziliaanse pianist Ricardo Bacelar een ode aan Zuid-Amerika. Een dikke 15 tracks (met interludes) tellende ode.

Voor Sebastiana, zijn derde onder zijn eigen naam, dook hij samen met goede vriend Cesar Lemos als producer in Miami de studio in, om daar een album op te nemen met Zuid-Amerika in gedachten. Miami, het centrum van de Latin jazz, bleek de ideale plek om het album op te nemen en er werden muzikanten met een Zuid-Amerikaanse achtergrond benaderd om mee te spelen.

Sebastiana brengt een veelvoud in jazzstijlen samen. Van smooth tegen slick jazz aanleunend naar authentieke Latin jazz met een dikke Braziliaanse flavour. En net zo gemakkelijk wordt ook een bandeneon in de composities verwerkt (zoals in de openingstrack A Volta Da Asa Branca). De sfeer op Sebastiano is een wat gelikte, waarbij de toevoeging van synthesizer als vervanging van strijkers een grote rol speelt. Juist als de band puur speelt, met Bacelar op piano en orgel, klinken de composities zoveel overtuigender.

Een veelvoud van zijn Braziliaanse helden zijn opgepakt om met nieuwe versies van hun composities de toon te zetten. Van de onvermijdelijke Jobim tot aan Milton Nascimento en Azymuth zijn composities opgepakt en verwerkt met eigen inbreng.

Het levert een album op dat gedeeltelijk beklijft dan weer, vooral door het gebruik van de dichtsmerende synthesizer, niet geheel overtuigend is. Dat Bacelar en interessant muzikant/pianist en componist is mag duidelijk zijn. Met de juiste adviezen had hij de lelijke synthesizers (die hij dan ook nog eens zijn esti orchestra noemt…) vervangen door echte strijkers waardoor een warme sfeer was ontstaan en het album met gemak een paar keer beter was geweest.

Het moet gezegd: het artwork van de hoes is wonderschoon met bijgesloten een prachtig, dik en informatief boekje waarin het artwork van de hoes is doorgevoerd. Jammer dat de muziek daar niet tegenop weegt.

Tracklisting Sebastiana:

 1. A Volta Da Asa Branca
 2. Suco Verde
 3. Nothing Will Be As It Was
 4. River of Emtions
 5. Menina Baiana
 6. Somewhere In The Hills
 7. Partido Alto
 8. Parts Of me
 9. Sambadouro
 10. Oh Mana Deixa Eu Ir (Caico Cantiga)
 11. Sebastiana
 12. Depois Dos Temperais
 13. Vento De Maio
 14. Sernambetiba, 1992
 15. The Best Years