René Costy – Expectancy (Collected Library Music)
Door op 20 mei 2017

Artiest: René Costy
Album_title: Expectancy (Collected Library Music)
Genre: Jazz
Release_date: 03/03/2017
Label: sdban
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3621965
Expectancy (Collected Library Music) René Costy
4.5
4.5

De archieven induiken van de Belgische muziekhistorie, wat een mooie klus is dat. Bijna tegelijktijdig met de wel heel rake verzamelaar Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 is nu ook Expectancy (Collected Library Music) van Belgische grootheid René Costy uitgekomen. Een zeer opvallende verzamelaar die het grote talent van de man groots uitdraagt.

Het grappige is dat iedereen het bij de naam Costy heeft over Scrabble, de coole track die hij in 1972 ooit opnam voor een Chappell Mood Music-verzamelaar maar die herontdekt werd door Howie B, die de tracks versamplede. Net als Common en J Dilla vervolgens deden. Het was een mooie start voor sdban-eigenaar Stefaan VandenBerghe om op zoek te gaan naar de legende van Costy, want er was bekend dat er veel meer muziek moest zijn.

Reeds vanaf jonge leeftijd had Costy een bijzonder goed oor voor muziek. Hij speelde niet alleen viool, had zowel een grote interesse voor jazz en klassiek en net zo goed voor de gypsymuziek, maar bleek even later als componist echt binnen elk genre muzikaal zijn punt te kunnen maken. VandenBerghe dook de archieven in en kwam er met een zeer bijzondere stapel composities uit.

Expectancy biedt een in twee delen gesplit overzicht van Costy’s muzikale daadkracht. Het eerste deel is Grooves getiteld, het tweede deel Scapes. En wat een heerlijk deel is Grooves alleen al. Gebed in die heerlijke sound van jazz met funk doortrokken die de jaren zestig begin jaren zeventig muzikaal zo kenmerkten, heeft de eerste plak met de met sythns doorkliefde albumopener Ever Faithful, Danger (met zo’n dikke upfront bas en funk-meets-disco doortrokken gitaar), (natuurlijk) Scrabble, het van rijk strijkarrangement voorziene From Time To Time of het briljante Secret Mixture absolute toptracks. Maar zoals bij elke nieuwe luisterbeurt als snel blijkt openbaren zich steeds meer meesterlijke tracks.

Het tweede deel is van een geheel andere aard. Scapes is een verzameling waarop Costy een ontdekkingsreis op de synthesizer en de Moog ondernam. Het zijn veelal lange exercities waarbij Costy heel veel uitprobeert, van langgerekt en ingetogen tot aan melodieus en funky tot aan heftig psychedelisch (Phantasmes). Alles op dit tweede deel is heel anders als je verwacht van de man die op de cover van het album staat of van de foto’s in het boekje. Experimenteel, zelfs ronduit vervreemdend en verontrustend is de muziek die je soms hoort. Muziek bijna als voorbode van het nog donkerder werk dat Scott Walker de laatste jaren uitbracht. Wat Costy maakte was baanbrekend. Volledig uit de pan flippend dan weer super donker, onheilspellend en zo volledig anders als je verwacht van de gedistingeerde man die op de cover van het album staat of van de foto’s in het boekje en daarom nog meer intrigerend.

Naast al die fascinerende muziek die er op Expectancy te horen is, moet zeker ook vermeld worden dat deze uitgave wederom briljant is uitgevoerd. Zowel de CD als vinyluitgave kent uitgebreide uitleg over de Belgische jazzscene maar ook elke track afzonderlijk. De informatie die verzameld is mag overweldigend en super volledig worden genoemd. Hulde voor de samensteller die deze verzamelaar met heel veel liefde heeft opgepakt.

Tracklisting Expectancy:

CD 1 ‘Grooves’:

 1. Ever Faithfull
 2. Danger
 3. Strange Dream
 4. Automatisme
 5. Scrabble
 6. Right On The Nose
 7. Ostinato Bass
 8. NSS. One
 9. Cue Joe
 10. Danse
 11. Activity n 1
 12. Nothing To Declare
 13. Emergency
 14. Secret Mixture
 15. Longuest Night
 16. From Time To Time
 17. Country Dance

CD 2 ‘Scapes’:

 1. Schizophreny
 2. Anxiety
 3. Phantasmes
 4. Machinery
 5. Désolation
 6. Activity
 7. Angoisse
 8. Cosmogony
 9. Actuality
 10. Barbara’s Dream