Prisma: Rava in den lande
Door op 14 januari 2013

IMG_7258DE CONCERTEN VAN ENRICO RAVA ZIJN INMIDDELS AFGELAST. RAVA HEEFT EEN ZWARE GRIEP EN KAN NIET SPELEN. ER KOMEN NIEUWE SPEEL-DATA!

Trompettist Enrico Rava (1939) afkomstig uit Triëst, nu wonend in Genova, doet Belgie en de Lage landen aan. Rava heeft een lange muzikale weg en een rijke muzikale geschiedenis achter de rug. Onlangs is zijn biografie Incontri con musicisti straordinari. La storia del mio jazz (Feltrinelli 2011) verschenen. Hij oogt als een havik, heeft iets weg van een ouderwetse piraat maar kenmerkt zich vooral door fijnzinnige, breekbare sensitiviteit. Hij kan enorm plezier scheppen en even goed zwartere zones doorkruisen. Het gebeurt en hij kan het laten gebeuren. Hij heeft een fijn gevoel voor stemmingen en instigeert de ontvouwing daarvan in en door muziek. Hier maakt hij het beste in iedere speler los en slaagt er wonderbaarlijk in alles in een meerstemmig geheel op te laten gaan dat bepaald niet onberoerd laat. Hij heeft de afgelopen jaren een hele reeks mooie albums gemaakt. IMG_7248Deze blinkt extra uit door lichtheid in en over de diepte (voor een bespreking van zijn album Tribe zie Written In Music HIER).

Opvallendste speler naast de bekende trombonist Gianluca Petrella (1975) is pianist Giovanni Guidi (1985), die op zijn jonge leeftijd al 14 albums gemaakt heeft waarvan 5 onder eigen naam. En weldaad ook het fraaie bekkenwerk van slagwerker Fabrizio Sferra (1959).

  • 15 jan BRUSSEL – Centre Beaux Arts
  • 16 jan AMSTERDAM – Bimhuis
  • 17 jan ANTWERPEN – De Roma
  • 19 jan ROTTERDAM – Lantaren/Venster

RADIOconcertzender ON DEMAND

all photos © FoBo – Henning Bolte ©