PRISMA: Lichtblicke, plezier, ontdekking
Door op 05 maart 2013

Het voorjaar doet zijn intrede, het seizoen gaat in hogere versnelling … Deze en volgende week in het Bimhuis een reeks lonende optredens waaruit een keuze

Trio Lichtblick – woensdag, 6 maart, Bimhuis
Woensdagavond trompettist Markus Stockhausen (1957). Hij heeft een stevige verbinding met Nederland. Net is zijn concert voor en met het Metropole Orkest verschenen: Markus Stockhausen And The Metropole Orkest. Intuition. Stockhausen speelt in de Nederlands-Duits-Finse groep Fugara en is op BEAM – Sensitive Material. Intuitive Music te horen, een project van het Muzieklab Brabant. Trio Lichtblick is een langdurig samenwerkingsverband met zijn Keulse slagwerk-collega Christian Thomé. en de Italiaanse pianist Angelo Commisso. ‘Lichtblick’ betekent trouwens ‘Kleine goede hoop op gunstige wending’.

muziekgebouwVIDEO
Stabat Mater

Jason Moran And The Band Wagon – vrijdag, 8 maart, Bimhuis, zaterdag, 9 maart, Lantaren/Venster, Rotterdam
Op vrijdag en zaterdag het beproefde trio van Jason Moran (1975). Moran’s laatste album onder eigen naam, Ten, dateert uit 2011 en werd in Down Beat als jazz-album van het jaar gekozen. Moran kreeg in 2010 de prestigieuze MacArthur Fellowship en is sinds vorig jaar artistiek adviseur voor de jazz bij het Kennedy Center in Washinghton D.C.. Hij speelde samen met Chris Potter op het laatste ECM-album van de late Paul Motian (Lost In A Dream (2009)) en maakt sinds 2007 deel uit van het kwartet van Charles Lloyd waar hij drie albums mee opnam. Er is net een duo-album met Charles Lloyd uit: Hagar’s Song (zie HIER in Written In Music).

Laubrock Anti-House – zaterdag, 9 maart, Bimhuis
Op zaterdag het inmiddels befaamde kwintet van saxofoniste Ingrid Laubrock (1943) met nieuwe stukken en een brandnew album (zie HIER op Written In Music). Het is een groep met eerste klas musici en een enorm muzikaal potentieel. De muziek van deze groep is sterk van vorm, wel een vorm die voortdurend verspringt, even onvoorspelbaar als consequent, strak dan weer los met midden in de kluwen keer op keer bloedmooie momenten. Strangely beautiful, vermetel, fascinerend. Kort geleden speelde Laubrock in de groep van Anthony Braxton en deze zomer is zij featured composer van het American Composers Orchestra. Première in juni 2013 in het Miller Theatre van de Columbia University in New York. Het concert met Braxton vond niet toevallig plaats in het Kennedy Center in Washinghton D.C. en werd op weg gebracht door Jason Moran die daarmee voor frisse wind zorgt.

muziekgebouwAnat Cohen – donderdag, 14 maart, Bimhuis
De derde vrouwelijke groepsleider – naast Ingrid Laubrock en Corrie van Bimsbergen – in deze eerste helft van maart. Even als de andere twee geen onbekende op het podium van het Bimhuis (zie HIER op Written In Music). Het geheim van Anat Cohen’s werking zit hem in de combinatie van hoge muzikaliteit, instrument- beheersing op hoog niveau, speelplezier en diepe gloed, spirit, uitstraling. Hier kun je je als toehoorder helemaal overgeven en vol ouderwetse vreugde genieten. Enorme muzikale bandbreedte, muziek met pit ,temperament den hoge drive, ultieme versies van bekende klanken in ongekende straalkracht. Ook Anat Cohen heeft onlangs een nieuw album, Claroscuro, uitgebracht (bespreking op Written in Music HIER)

IMG_7346

foto startpagina © CBomer

foto deze pagina © FoBo – Henning Bolte