Polar Bear – Same As You
Door op 14 april 2015

Band: Polar Bear
Album_title: Same As You
Genre: Jazz
Release_date: 04/13/2015
Label: Leaf
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3384424
Same As You Polar Bear
4
4

Het Britse Polar Bear blijft een intrigerend collectief. Hun muzikale ontdekkingstocht is immer enerverend en maakt de muziek van de band super aantrekkelijk.

Zeer verrassend, is de frisse lichtheid van het nieuwe album Same As You te noemen. De intrigerende donkerte van voorganger Each And Every One (2014), waardoor de band zelfs vergeleken werd met electronic acts als Burial en Jon Hopkins en waarvoor de band ook een Mercury Prize-nominatie ontving, is verlaten en de band klinkt opgewekter en ruimtelijker dan ooit.

Dat kan te maken hebben met het feit dat bandleider/drummer Seb Rochford na de opnamen voor 6 weken naar de Amerikaanse Mojave woestijn ging om daar, samen met producer Ken Barrientos, het album af te mixen. De composities van het nieuwe album hebben allen in basis een simpele melodie die vanuit de sax wordt opgezet en vervolgens met steeds weer verrassende ritmes worden uitgebouwd. Juist die hypnotiserende ritmes, die vrijwel de gehele ritmen van de wereldwijde muziek in zich dragen en daardoor bedwelmend en hypnotiserend klinken, maken de composities op Same As You zo intrigerend. De vervreemdende soundscapes van Leafcutter John sluiten daar naadloos op aan.

Vanaf de start van het album, met het fraaie spoken word stuk over de zin van het leven gesproken door de Jamaicaanse Asar Mikael en het daarop volgende We Feel The Echoes weet je dat je weer met een bijzonder Polar Bear-album te maken hebt. Spannend daarbij is te weten dat Rochford voor de studio opnamen van het album beide saxofonisten, Pete Wareham en Mark Lockheart, liet weten om nog geen solopartijen te bedenken maar deze spontaan in de studio te laten ontstaan. The First Steps en Of Hi Lands laten die spontaniteit optimaal horen.

Het allerbeste voorbeeld van waar Same As You voor staat is wellicht het van mantra-zang voorziene Don’t Let The Feeling Go. Een compositie die bouwt over een super swingende drumpartij van Rochford en een heerlijk pulserende baspartij van Tom Herbert en met uitdagend sax-spel naar een extatische sfeer wordt getild. Een al net zo briljant uitdagende compositie is het dik 19 minuten durende slotakkoord Unrelanting Unconditional dat in een mystieke, haast oosterse sfeer en met wederom super spannende, onnavolgbare ritmepatronen zijn spanning over de volle lengte moeiteloos bewaart.

Same As You bewijst wederom dat Polar Bear muziek maakt die niet binnen een bepaald genre te plaatsen is. Muziek die dus volledig op zichzelf staat. Het wellicht meest vleiende dat je een band ooit kunt aangeven. Met Same As You heeft de band daarnaast een album gemaakt dat tot het beste uit hun rijke oeuvre behoort.

Tracklisting Same As You:

  1. Life Love And Light
  2. We Feel The Echoes
  3. The First Steps
  4. Of Hi Lands
  5. Dont Let The Feeling Go
  6. Unrelenting Unconditional