Plaistow – Live At Bimhuis
Door op 14 februari 2017

Band: Plaistow
Album_title: Live at Bimhuis
Genre: Jazz
Release_date: 02/07/2017
Label: Plaistow
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Live at Bimhuis Plaistow
4.5
4.5

Met hun laatste album Titan veroverde het Zwitserse Plaistow terecht de wereld. De optredens die ze met de Titan-tournee gaven waren al net zo overweldigend. Live at Bimhuis bewijst dat eens te meer.

Hun allereerste Titan optreden in Nederland was tijdens de 2015 editie van het State-X festival in Den Haag en dit was gelijk verpletterend. Hun dwarse stijl bleek live een fascinerende bijna hallucinerende aangelegenheid te zijn. De structuur van hun composities, met laag over laag opbouwende repeterende miniaturen en strakke grooves, bleken live een ware sensatie.

Het was niet lang daarna dat ze in het Amsterdamse Bimhuis een uitverkocht huis vonden en daar met net zoveel intentie en overtuigingskracht wederom een meesterproef uithaalden. Live At Bimhuis bewijst dat eens te meer.

Voor het album heeft de band puur gekozen uit composities van dat laatste album. De vorige vier albums worden in deze even overgeslagen. Maar met toptracks als Hyperion, Phoebe, Lapetus en Helene maakt het trio wel heel erg duidelijk hoe groots ze gegroeid zijn en hoe daadkrachtig ze te werk gaan. Bas, vaak monotoon maar steady, en ritmes die strak en hoekig zijn geven ruimte aan de inventieve pianopartijen van de Johann Bourquenez die alles wat de piano biedt gebruikt om klanken uit te krijgen.

Verbaas je over alle vier de tracks en wees je bewust hoe goed Plaistow is geworden. De opnamen lijken zonder publiek opgenomen omdat pas na de laatste compositie er applaus te horen is maar in die geweldige akoestiek die de Amsterdamse zaal kent, klinken de composities geweldig. Prachtig pianogeluid, in alle facetten, lekker diepe bas en klinkende drums maken deze EP een absolute must-have.

Plaistow bewijst met Live At Bimhuis wederom een zeer opmerkelijk en baanbrekend trio te zijn dat de jazz weer eens flink wakker schudt. Dwars, dissonant tegelijk rijk aan kleur en emotie vinden de composities van Plaistow moeiteloos hun plek in je hart. Alleen naar die briljante openingstrack Hyperion luisteren doet je smachten naar meer van dat fraais. En dat wordt optimaal beloond.

Live at Bimhuis is alleen op (blauw) 180 gram vinyl en via hun eigen site www.plaistow.cc te verkrijgen.

Tracklisting Live At Bimhuis:

Kant A:

  1. Hyperion
  2. Phoebe

Kant B:

  1. Lapetus
  2. Helene