Paul Giallorenzo’s Gitgo – Emergence
Door op 28 oktober 2012

Artiest: Paul Giallorenzo
Band: Paul Giallorenzo’s Gitgo
Album_title: Emergence
Release_date: 10/26/2012
Label: Leo records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3140539
Emergence Paul Giallorenzo’s Gitgo
4
4

In Chicago klinkt ‘jazz’ anders dan in New York. Niet altijd maar vaak. Direct, down to earth. Veel bekende musici uit Chicago leven al jaren in New York en gelden nog steeds als typische Chicagoanen. Er is blijkbaar iets reëels wat ertoe bijdraagt dat het in stand gehouden kan worden.

Giallorenzo is een bijzondere piano-man met een opvallende timing en frasering. Onregelmatig, discontinue, hobbelig, ondergearticuleerd en daarmee enorm effectief, onweerstaanbaar. Het ligt er niet om. Het kwintet klinkt rauw, intens, windy, helder. Nix schoon, verfijnt maar scherp en door alle hobbelige romme- ligheid heen enorm exact en binnenin swingend waar bassist Anton Hatwich een bijzonder aandeel in heeft. Textuur en timing zijn bijzonder.

Twee decennia terug maakte het markante Chicagose tweetal Mars Williams + Ken Vandermark met zijn full blast de podia onveilig. Williams, een Hal Russell adept, verdween naar de achtergrond. Hij is inmiddels terug en is het bepaald niet verleerd – zijn solo in Imprograf getuigt er in bijzondere mate van! Hij scheurt, draait en sputtert. ge-wel-dig en nog geweldiger door de Fats Waller achtige The Swinger die er achter aan komt! Sweet en rauw aldoor! Het stuk Spring Chicken is een vermakelijke wilde achtervolgingsjacht naar een criss-crossende kip. Heel bijzonder de unisono-passage van de blazerpartijen op de rauwe ondergrond die Giallorenzo, Hatwich en Marc Riordan weten te creeren. Niets gestileerd. Meesterlijk hoe zij The Spatialist, een langzame rauwe blues van bijna elf minuten spelen, die opgedragen is aan de grote Fred Anderson. Dit stuk is het alleen al waard! Jeff Bishop is een door de wol geverfde trombonist die volledig en geduldig op de muziek gericht is. Met een bijzonder mooie toon. Bij Marc Riordan, zowel praktiserende drummer als pianist, kun je een heleboel van Ed Blackwell als van Art Taylor en Kenny Clark terughoren. Maar dat geeft toch onvoldoende aan waarom deze muziek zo goed is, wat het geheim van haar kracht is.

Tracklisting Emergent

  1. On Your Marks
  2. Want It
  3. Slowed Roll
  4. Spatialist (for Fred Anderson)
  5. Obelaskism
  6. Imprograf
  7. The Swinger
  8. Spring Chicken