Pat Metheny – Unity Band
Door op 19 juni 2012

Artiest: Pat Metheny
Album_title: Unity Band
Genre: Jazz
Release_date: 06/18/2012
Label: Nonesuch Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3099742
Unity Band Pat Metheny
4.5
4.5

Met Unity Band heeft gitarist Pat Metheny eindelijk weer een saxofonist in zijn band. En met de weergaloze Chris Potter ook gelijk een van de meest relevante van de laatste jaren.

Het is zo’n 30 jaar geleden dat Metheny een saxofonist in zijn band had. Het waren Dewey Redman en Michael Brecker die op het fameuze dubbelalbum 81/82 meespeelden. Natuurlijk speelde Metheny daarna nog met genoeg saxofonisten samen (onder meer Dewey’s zoon Joshua Redman en Ornette Coleman) maar nooit in zijn band. De Unity band wordt vervolmaakt door de weergaloze Antonio Sanchez op drums. De man die ook in de Pat Metheny Group speelt en zonder twijfel een van de allerbeste en ritmische drummers van deze tijd genoemd mag worden. Bassist Ben Williams, die Metheny via Christian McBride leerde kennen, vervolmaakt de band.

Voor het album Unity Band werden door Metheny 9 nieuwe composities geschreven die alle elementen van zijn gitaarspel volledig blootleggen en waarover de andere briljante muzikanten hun klasse optimaal kunnen laten horen. Luister naar de saxsolo van Potter in albumopener New Year en je weet dat dit album helemaal goed gaat komen. Luister naar Leaving Town en je hoort optimaal hoe ontzettend goed de ritmesectie is. Maar hoe goed de band ook klinkt, het is Metheny die met zijn warme en virtuoze spel toch alle aandacht opeist. Alleen die openingakkoorden van New Year al, of het wonderbaarlijk mooie akoestische spel in This Belongs To You. Ook op de 42-snarige Picassogitaar in Come And See en de gitaarsynthesizer in Roofdogs klinkt Metheny in bloedvorm. Potter excelleert in composities als Then And Now en albumafsluiter Breakdealer, alsof Metheny de composities puur voor hem geschreven heeft. De enige track die in eerste instantie een beetje uit de boot lijkt te vallen is Signals (Orchestrion Sketch). De compositie klinkt als een overgebleven track van het opvallende Orchestrion album maar openbaart zich na het wat statische begin toch als een echt bandtrack, en een heel goede.

Unity Band is niet alleen een album maar tevens een gezelschap waarin Metheny zijn grote kwaliteiten kan laten horen maar daarnaast de grote klasse van Potter, Sanchez en Williams laat floreren.

Tracklisting Unity Band:

  1. New Year
  2. Roofdogs
  3. Come and See
  4. This Belongs To You
  5. Leaving Town
  6. Interval Waltz
  7. Signals (Orchestrion Sketch)
  8. Then and Now
  9. Breakdealer

Written in Music Nieuwsbrief