Ook Damien Rice, Tindersticks en Amatorski op Gent Jazz Festival 2012
Door op 18 april 2012

Het Gent Jazz Festival (5 tot 14 juli, Bijlokesite) voegt weer enkele schitterende artiesten toe aan de affiche: Damien Rice, Tindersticks, en Amatorski op 12 juli en STUFF. op 14 juli. Daarmee is het programma voor 12 juli volledig ingevuld. Eerder maakte het festival reeds namen bekend als: Paco de Lucia, D’Angelo, Rodrigo y Gabriela and C.U.B.A., Melody Gardot, Brad Mehldau, Antony and the Johnsons and Metrolopole Orchestra, Wayne Shorter Quartet…

Niemand minder dan Damien Rice doet op donderdag 12 juli Gent Jazz Festival aan. Rice brengt geen platen uit aan de lopende band, is zuinig met interviews en optreden deed hij de afgelopen jaren ook eerder sporadisch -zijn laatste passage in België dateert alweer van 2007- hij is nochtans een bezielde en gulle live muzikant. Deze zomer komt de innemende Ierse singer-songwriter solo naar Gent Jazz Festival.

Tindersticks hebben weinig introductie nodig. De groep bouwde in twintig jaar een sterke reputatie op, zowel live als met hun albums die stuk voor stuk laaiend enthousiast werden onthaald. De muziek van de Britse groep wordt gekenmerkt door muzikale gelaagdheid, de literaire teksten en de melancholische muzikale omlijsting. Met hun jongste plaat The Something Rain die in februari uitkwam, brachten Tindersticks een pareltje uit met de bezieling en frisheid van hun beginjaren. De concerten van de laatste maanden doen ons alvast watertanden om hen live aan het werk te zien op Gent Jazz Festival.

Amatorski geeft de aftrap op 12 juli. Deze jonge Belgische groep klinkt dromerig, ontroerend, minimalistisch, soms noisy en af en toe geven ze zelfs een dramatische toets. Hun mini-debuut ‘Same Stars We Shared’ met de single ‘Come Home’ legde de ruwe schetsen van Amatorski bloot en werd opgevolgd door ‘TBC’, met een uitgebreider en rijker kleurenpallet.

Zaterdag 14 juli wordt het podium eerst gevuld door STUFF., het jonge instrumentaal improvisatiecollectief van beloftevol drummer Lander Gyselinck. STUFF. staat voor muzikale referenties naar jazz, soul, funk, dub, hip-hop, jungle en elektronica. Ze vertrekken al improviserend vanuit samples en bestaande of nieuwe loops en spinnen zo hun songs uit tot avontuurlijke jams. De jonge groep bestaat uit Lander Gyselinck op drums, Joris Caluwaerts op keyboards, Dries Laheye op basgitaar, Andrew Claes op EWI en tenorsax en Mixmonster Menno, die zich enthousiast achter de draaitafels plaatst. In hun eigen woorden: “Fat beats, swirling improvisations, evil synth-screaming and ‘outer space’-grooves is what STUFF. will serve you!” – we zetten ons schrap!

Meer jong talent kan u ontdekken op Jong Jazztalent Gent. Op 5, 6 en 7 juli ziet u de geselecteerde deelnemers aan het werk. Op 8 juli wordt de winnaar bekend gemaakt en treed Ifa Y Xango, de winnaar van editie 2011 op. Deze concerten aan de ingang van het festivalterrein zijn gratis toegankelijk en starten om 16.30 op 5 en 7 juli en om 14.30u op 6 en 8 juli. De drie groepen in competitie voor editie 2012 zijn Hoax, Pure Elastic Quintet en The Unrevealed Society.

“Jazz en Fotografie” de fototentoonstelling in Flinxo Galerie, in samenwerking met en over Gent Jazz Festival, voegde Bruno Bollaert toe aan de expositie. Daarmee zijn alle negen fotografen bekend: Jos ‘The Jazzman’ Knaepen, Bruno Bollaert, Tom Van Nuffel, Wouter Rawoens, Maarten Marchau, Cees van de Ven, Christian Overdeput, Dominiek Dierick en Thomas Verfaille. De tentoonstelling vindt plaats van 22 juni tot 24 juli en toont prachtige foto’s die zowel de sfeer op als naast het podium weergeven en zo ook de ambiance van Gent Jazz Festival oproepen.

Info: www.gentjazz.com, 5–14 juli 2012, Bijlokesite, Gent. Tickets: via www.gentjazz.com en via Fnac.

Tickets: via gentjazz.com en via Fnac.

Dagticket Special Night 11 juli VVK: 47 Euro

Dagticket Special Night 5 juli: 42 Euro

Dagticket andere dagen VVK: 37 Euro

Festivalpas VVK: 240 Euro

Driedagenpas VVK: 92 Euro (niet voor Special Nights).

De voorverkoopkanalen rekenen een reserveringskost van 2,5 Euro per ticket of pas. Ticketprijzen aan de deur op de dag zelf zijn VVK prijs + 8 Euro.

Written in Music Nieuwsbrief