Omer Avital – Suite Of The East
Door op 09 april 2012

Artiest: Omer Avital
Album_title: Suite Of The East
Release_date: 04/09/2012
Rating: Vier sterren (4)
Suite Of The East Omer Avital
4
4

Een waarlijk meeslepend eigen brouwsel is deze Suite Of The East van bassist Omer Avital. Stil zitten is er niet bij en alles zingt en zingt in de zeven stukken van dit album. En wat je er allemaal in kunt horen! Avital, afkomstig uit Giv’atayim in de buurt van Tel Aviv is sinds begin jaren 90 actief in New York, brengt zijn luisteraars in vervoering, zet spanning in vreugde en hoop om.

Al in de prehistorie was de Levante een magisch doorgangsgebied van Africa naar Azië en Europa. Ook later bleef het (letterlijk en figuurlijk) een belangrijk kruispunt. In Avitals muziek komen alle windrichtingen samen. Zijn bas klinkt als een guimbri van de Marokkaanse gnawa dan weer als een Arabische ûd of een walking bass uit de Afroamerikaanse jazztraditie. Maar niet alleen Mashreq en Maghreb met hun klankkleur en ritme verbinden zich. Ook de zangen uit Yemen lichten op, verre echos van Abdullah Ibrahim en de samenklanken van Europese origine.

AVITALRonduit verbazingwekkend hoe dit op een dergelijk energieniveau door één figuur heen kan vloeien en in samenklang met anderen zo schitterend kan bloeien. Goed, Avitals Marokkaans-Yemenitische achtergrond zal daarin meespelen. En de anderen? De anderen zijn daar allen meer dan voor geschapen, een gouden verbond: de schitterende trompettist Avishai Cohen samen met omzichtig, fraai kleurend saxofonist Joel Frahm aan de ene kant! Aan de andere kant de veelbelovende jonge pianist Omer Klein met de door de wol gewerfde en gewilde drummer Daniel Freedman. Klein speelt met veel durf, precisie en tomeloze energie. Freedman is een zeer ervaren drummer (begeleider van Angelique Kidjo, Sting, Meshell Ndegeochello en Anat Cohen) die zich in vele idiomen thuis voelt en deze moeiteloos mooi in één beweging kan brengen. Met Cohen en Freedman speelt Avital al 13 jaar in de ook in Europa doorgebroken formatie Third World Love.

Het is vooral de gemeenschappelijke spelenergie en de speciale kleur in verbinding met kunnen en vindingrijkheid wat deze muziek eruit laat springen. Daarin verschilt ze ook van varianten met soortgelijke ingrediënten. Voortgekomen is deze muziek uit de broedplaats van de New Yorkse club Smalls rond pianist Jason Lindner. In weer andere vorm zijn genoemde ingrediënten ook nog terug te horen in Yemen Blues, een groep die Avital samen met zanger Ravid Kahalani leidt, een variant met schitterende blazers en strijkers die dichter bij rock- en wereldmuziek ligt. Zeker is: uit dit krachtenvelden zullen nog meer energieke vormen voortkomen die ons raken.

Video

Tracklisting Suite Of The East

  1. Free Forever
  2. Suite of The East
  3. Song For Peace
  4. The Mountain Top
  5. Sinai Memories
  6. The Abutbuls
  7. Bass Meditation (on the possibility for peace in the Middle East)