Olli Hirvonen – New Helsinki
Door op 11 mei 2017

Artiest: Olli Hirvonen
Album_title: New Helsinki
Genre: Jazz
Release_date: 04/14/2017
Label: Edition Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3639614
New Helsinki Olli Hirvonen
4
4

Een bijzonder groot talent mag de jonge Finse gitarist Olli Hirvonen absoluut genoemd worden. Met zijn tweede album, met de klinkende titel New Helsinki, komt zijn grote talent weer optimaal naar voren.

De tegenwoordig in Brooklyn residerende nog maar 28-jarige Hirvonen heeft een fraaie speelstijl die zowel vloeiend melodieus kan zijn als lekker hoekig en dwars. Gevoed door rock en metal is zijn manier van de jazz benaderen altijd al opvallend anders geweest. Binnen de druk bevolkte New Yorkse jazzscene maakt hij de afgelopen jaren grote sprongen in zijn muzikale ontwikkeling. Natuurlijk is zijn eigen stijl op zijn jonge leeftijd nog aan invloeden onderhevig maar je voelt aan alles dat zijn eigen signatuur met elk album groter zal worden.

Vanaf de fraaie albumopener Arps, waarin Hirvonen gelijk indrukwekkend op zijn Fender op dreef is, laat hij in een negental composities horen, hoe groot zijn jazzpalet en hoe divers zijn spel is en hoe goed hij zich in alle muzikale lagen thuis voelt. Met geweldige composities als Invisible, Fundamental, N.E.B en Absolute weet Hirvonen zich gelijk in je hart te spelen. Op alle tracks op New Helsinki openbaart Hirvonen zich als een veelzijdig talent dat met veel techniek ook steeds een juiste emotie raakt.

Maar het is zeker niet alleen Hirvonen die New Helsinki zo’n fijn album maakt. Wat een geweldige groep muzikanten heeft hij met Walter Smith III op tenorsax, Adam O’Farrill op trompet, Luke Marantz op piano en rhodes, Marty Kenney op bas en Nathan Ellman-Bell op drums om zich heen. Hoewel het zijn composities zijn is Hirvonen zo’n muzikant en componist die juist ook de andere muzikanten veel ruimte geeft om hun klasse aan te geven. Juist daardoor komt hijzelf nog veel prominenter uit de verf als hij dan wel met zijn geweldige spel in de schijnwerpers komt.

Laat Olli Hirvonen maar snel met deze band eens de Lage Landen aandoen. New Helsinki is een ijzersterk album dat in al zijn levendigheid van het podium af zal spatten.

Tracklisting New Helsinki:

  1. Arps
  2. Gravity
  3. Invisible
  4. Fundamental
  5. N.E.B.
  6. Absolute
  7. Lavola

Written in Music Nieuwsbrief