Nils Davidsen – Noget at glæde sig til, Solooutbursts in various frames, Part 1
Door op 11 maart 2014

Artiest: Nils Davidsen
Album_title: Noget at glæde sig til
Release_date: 03/03/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3282387
Noget at glæde sig til Nils Davidsen
4.5
4.5

Soms kan een zwaar instrument met een laag en diep geluid uitermate licht klinken. Nu en dan kan een reeks vrij gecombineerde tonen toch een sterke melodisch gevoel oproeopen. Soms kan zeer bewegelijk spelen toch een rustige uitstraling hebben. De contrabas is een zwaar, laag register instrument, maar in de handen van enkele muzikanten kan het veranderen in zingend hout en buigend lucht. Dit geldt allemaal voor de muziek op deze solo-uiting van de Deense bassist Nils ” Bosse ” Davidsen. Iets om naar uit te kijken of Noget at glæde sig til.

Noget … is een speels feest van uitzonderlijk timbre en klankkleuren die een glimp van pure blijdschap en verwondering te voorschijn toveren. Luisterend naar deze muziek zou je graag de bas willen zijn die door Nils Davidsen bespeeld wordt. Hij benadert het contrabass-geluid als een familie van klankkleuren , tempo’s en technieken. Elk lid benadert hij vanuit diens eigen individuele waarde maar hij brengt ze ook samen langs een onzichtbare lijn. Het wonderlijke van deze verzameling stukken: erachter lijkt een verenigende kracht werkzaam. Een verborgen overkoepelende structuur lijkt te resoneren.

IMG_0957Davidsen ’s muziek heeft tal van kleuren in verschillende registers van zijn instrument, altijd heel dicht bij de menselijke stem. Er is een luchtigheid met een speciaal timbre en er is dit krijtachtige geluid met een steeds aanwezige zingende substantie die de schoonheid van zijn unieke stem vormen. In tal van solo-concerten Davidsen vond zijn weg naar een speciale alliantie van vrijheid en verantwoordelijkheid in het op elkaar aansluiten en in verband brengen binnen het proces van creatie en improvisatie: “Het gaat niet alleen over vrije improvisatie. Het gaat over het creëren van unieke vibes. Het is een kwestie van het markeren van een zone, een omgeving en daarin mijn verbeeldingskracht vrijjelijk tot ontplooing brengen”, zo Davidsen. Het functioneert als een mechanisme dat samenhangen kan suggereren en betekenisgevend potentieel kan genereren. Het album bevat negen stukken met één contrabas plus een stuk met twee en een stuk met drie contrabassen. ‘ Extraterrestial breakfast’ heet het stuk met drie bassen. En wat zou er in een bas-stuk getiteld ” With No Hands” zitten, het geluid van het staren naar de snaren? Zo brengt elk stuk ( variërend van een tot zeven minuten ) zijn eigen verrassingen, glimlach en plezier met zich mee.

Davidsen is een van de meest geavanceerde en meest gevraagde bassist van de Deense scene. Hij heeft met musici als Django Bates, Tim Berne, Carsten Dahl, Marc Ducret, Bunky Green, David Liebman, Bobby Previte, John Tchicai, Simon Toldam in groepen gespeeld en opgenomen.IMG_0847 Noget … is de opvolger van het vorig jaar verschenen briljante duo-album Zone Bleu met trompettist Kaspar Tranberg. Noget … in 2013 op verschillende locaties opgenomen. Als bijzondere eer werd Davidsen uitge- nodigd om in Kopenhagens indrukwekkende Grundtvigskirken op te nemen. Andere tracks zijn opgenomen in de bekende Rainbow Studio in Oslo (een nevenactiviteit tijdens een opnamesessie van de Carsten Dahl Experience (zie Written in Music) en sommige zijn afkomstig uit particuliere opnames in de Heimdalsgade Laboratories. Naast de audio-tracks bevat het album ook een art-video gemaakt door Sara Lubich en twee video’s van Pelle Folmer waarin Davidsen spelend in de enorme ruimte van Grundtvigs- kirken is opgenomen. De videos zijn voortgekomen uit een nieuw gestarte nauwe cinematografisch-muzikale samenwerking.

RADIO concertzender: Bassonanza

VIDEO You return therefore, Color charge, Bloodsoup

Tracklisting Noget at glæde sig til

 1. Now is a time! (one bass /one gong)
 2. Just turn green (one bass)
 3. M/S Kissavik (two basses/one gong)
 4. “Antsisters” (one bass)
 5. Osiris in 4 parts (one bass)
 6. Woody (one bass)
 7. Extraterrestrial breakfast (three basses)
 8. Just turn red (one bass )
 9. With no hands (one bass/gongs)
 10. Disruptive coloration (one bass)
 11. What do you mean? (one bass)

You return therefore (Video by Sara Lubich)
Color charge (Video Grundtvigskirken)
Bloodsoup (Video Grundtvigskirken)

Fotos © FoBo – Henning Bolte