Nikolaj Hess – Global Motion +
Door op 11 november 2009

Artiest: Nikolaj Hess
Band: Global Motion
Album_title: Global Motion +
Genre: jazz
Release_date: 10/08/2009
Label: Stunt
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2690590
Global Motion + Global Motion
4
4

Een van de best bewaarde geheimen binnen de jazz is zonder twijfel Global Motion. Dit vanuit New York opererende collectief heeft in saxofonist Marc Mommaas en pianist Nikolaj Hess twee muzikaal en artistiek leiders. Hun albums en live-optredens intrigeren en inspireren en langzaam aan zijn ze de wereld aan het veroveren.

Grappig is dat we zowel met Mommaas als Hess te maken hebben met in New York wonende Europeanen. Mommaas werd in Amsterdam geboren en Hess is oorspronkelijk afkomstig uit Kopenhagen. Beiden leerden elkaar als huisgenoten kennen in het eerste jaar dat ze naar New York waren verkast, zo’n twaalf jaar geleden. De heftige maar tevens bloeiende New Yorkse jazzscene heeft Global Motion ondertussen volledig omarmd. Natuurlijk gaan Mommaas en Hess afzonderlijk andere boeiende projecten aan maar Global Motion heeft prioriteit. Hess bracht met anderen dit jaar al twee andere boeiende albums uit maar Global Motion + mag terecht het fraaiste genoemd worden. Jazz met een spanningsboog en experimenteerdrift die zijn weerga niet kent gemaakt door muzikanten die zich voortreffelijk muzikaal weten uit te drukken.

Openingstrack African Trees spreekt in dat geval boekdelen. Het emotievolle pianospel van Hess in combinatie met de simpele saxpartij van Mommaas bouwt uit tot een gloedvolle, rete spannende compositie. De rest van de composities klinken op dit album al net zo intrigerend. Een ander hoogtepunt, als we zo al mogen spreken, is het intrigerende The Village/Viva Semiparametric Statistics. Haal deze mannen maar snel naar Nederland.

Tracklisting Global Motion:

  1. African Trees
  2. Faero
  3. Bartok
  4. Bridge
  5. Lost In The Bush In A Broken Down Volkswagen In Nigeria
  6. Global Slow Motion
  7. The Village/ Viva Semiparametric Statistics
  8. C Sketch
  9. Butterfly Chapters
  10. Hakuna