Nieuw album en concerttour Catherine Russel aangekondigd
Door op 23 februari 2012

Artiest: Catherine Russell
Album_title: Strictly Romancin'
Genre: Jazz
Label: World Village

Catherine Russells vierde album Strictly Romancin’ is een hommage aan haar vader Luis Russell (pianist, componist en bandleider) en  moeder Carline Ray (bassist, gitarist en vocalist). Strictly Romancin’ is een vervolg op haar allerlaatste, succesvolle album Inside This Heart Of Mine. In mei 2012 komt Catherine naar Nederland voor haar inmiddels vierde concerttour.

Strictly Romancin’ zal in maart in Nederland worden uitgebracht en wordt geopend met Under The Spell of The Blues, een standard afkomstig van de originele opname Chick Webb / Ella Fitzgerald. Gevolgd door I’m in the mood for love, een compositie van Dorothy Fiels en Jimmy Mc Hugh; een in de jaren dertig van vorige eeuw succesvol nummer van Catherine’s oom Louis Armstrong en haar vader Luis Russell. Afkomstig van dezelfde opname is Everything’s Been Done Before. I’m in the mood for Love en Everything’s Been Done Before zijn ‘drankliederen’, die meeslepend en ‘sfeergetrouw’ gezongen worden door Catherine. Uit dezelfde periode is Ev’ntide, een standard die Louis Armstrong nog in 1936 (geschreven door Hoagy Carmichael) opgenomen heeft voor Decca. De luisteraar wordt op Strictly Romancin’ meegenomen naar diverse locaties als een Parijs café, Harlem Dance Hall en New Orleans Jin Joint en komt al gauw in de juiste ‘mood’.

Catherine wordt begeleid door musici die gespecialiseerd zijn in het jazzrepertoire van de jaren 30 en 40. In een interview voor De Pers wordt over Russells musici gezegd, dat “zij op zoek ging naar muzikanten die zich specialiseren in oude jazz van voor WOII. Zonder de sound van een afgekloven dixielandband.” Voorafgaand aan de opname en uitvoering op het podium vindt, verricht Catherine eerst diepgaand bronnenonderzoek.

Catherine heeft pas op latere leeftijd besloten zich toe te spitsen op standards uit de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Veel songs uit het American Songbook heeft zij opnieuw opgepakt en nieuw leven ingeblazen. Voorafgaand aan haar carrière als jazzvocaliste trad zij vaak op als achtergrondzangeres bij Carrie Smith, Steely Dan, David Bowie, Cyndi Lauper, Paul Simon, Jackson Browne, Michael Feinstein en Rosanne Cash. Cat was Catherine’s debuutalbum op world village music. Hierop volgden Sentimental Streak en Inside This Heart of Mine.

In onderstaande video vertelt Catherine Russell zelf over de totstandkoming van het nieuwe album:

Catherine Russel komt in mei naar Nederland en Luxemburg:

Written in Music Nieuwsbrief