Nicolas Kummert – La Diversité
Door op 09 februari 2017

Artiest: Nicolas Kummert
Album_title: La Diversité
Genre: Jazz
Release_date: 02/10/2017
Label: Edition Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3615379
La Diversité Nicolas Kummert
4
4

Jong jazztalent blijft maar in grote getale opduiken. Zoals bijvoorbeeld de Brusselse tenorsaxofonist/zanger Nicolas Kummert, die na zijn Voices project momenteel grote sier maakt met Drifter (een kwartet met de Finse pianist Alexi Tuomarila, contrabassist Axel Gilain en drummer Teun Verbruggen die vorig jaar grote indruk maakte met debuutalbum Flow) en eerder al onder meer samenspeelde met Yves Peeters, Victor Lazlo (Billie Holiday project) en Jef Neve. Kummert brengt nu een eerste fullalbum onder eigen naam uit. La Diversité heet dat album waarop de uit Benin afkomstige meestergitarist Lionel Loueke (Avishai Cohen, Herbie Hancock, Toots Thielemans,.. ) te horen is en waarmee Kummert zich naar een internationaal niveau werkt.

Meteen vallen twee zaken op : de aanwezigheid van herwerkingen van composities van Erik Satie (prachtige herwerkingen van Gnossienne en Gnossienne à Deux) en van Leonard Cohen (een erg verrassende cover van Hallelujah, ook al omdat Kummert & co de tekst links lieten liggen), maar vooral de aanwezigheid van Loueke op het album telt. Het minimalisme van Satie gekoppeld aan de poëtische trefzekerheid van een unieke bard als Cohen, dat kan helemaal niet misgaan. Al is het vooral het compositorische talent van Kummert zelf dat de aandacht opeist.

Naast Kummert (die een tijdje in Parijs woonde, maar opgroeide in Saint-Marc) en Loueke spelen ook bassist Nicolas Thys (o.a. TaxiWars,..) en de Canadese drummer Karl Jannuska (die Kummert in Parijs leerde kennen en zelf ook een erg verdienstelijk componist is) op dit door producer Dave Stapleton in goede banen geleid album mee, een veruit uitstekende ritmesectie. Diversiteit troef dus, zoals ook duidelijk gemaakt wordt aan de hand van een citaat in de hoesnota’s: “Purity doesn’t exist, it is an evolutionary dead end. Diversity is reality, it is the only path we can follow”.

Die sterke focus op diversiteit (Rainbow People) laat zich ook muzikaal vertalen. Opvallend ook is dat Kummert ervoor koos om – op een enkele passage na als Lighthouse – de tracks strak en kort te houden. Alles vloeit heerlijk los in elkaar over, deels ook omwille van de fraaie, impressionistische interactie tussen saxofonist Kummert en stergitarist Loueke die mee het groepsgeluid sterk bepaalt, zoals tijdens We’ll Be Alright. Toch valt ook op dat het net het fraaie evenwicht is met bassist Nicolas Thys en drummer Karl Jannuska die ervoor zorgt dat dit album erg hoge toppen scheert.

Deze muzikanten zijn in de eerste plaats goede vrienden van elkaar en dat hoor je ook tussen de regels door. Geen jaloezie of afgunst, maar gewoon vier meesterlijke muzikanten die opgaan in vrijheid en creativiteit en zo samen een geweldig klinkend album in elkaar boksten. Daarbij verkennen zij het vaak onbekende paden en nemen ze erg verrassende zijweggetjes. We horen duidelijk Afrikaanse invloeden (nvdr: Kummert bezocht in functie van muzikale projecten frequent landen als Mali, Benin, Kenia,..) zoals op La Terre Ne Ment Pas, maar vooral een muzikant die samen met bevriende muzikanten zijn hart laat spreken.

Verder: ontzettend veel gevoel en menselijke emotie in dit erg expressieve album, dat een erg schone opdracht huldigt. Knap ook dat Kummert, wiens saxofoonspel Brad Mehldau beschreef als ‘wonderful gentleness’, veel korte schetsen (zoals Le Peuple De L’Arc-En-Ciel of Le Vent Se Lève) op zijn album opneemt. Kummert is jong, maar hij heeft al een erg ruime geschiedenis. La Diversité is een erg fraai testament van de dynamiek en de vrije, ongedwongen communicatie (sleuteltrack Liberté) tussen dit kwartet topmuzikanten.

Kummert treedt op de volgende editie van Gent Jazz aan met Yves Peeters Gumbo, maar presenteert zijn album ook tijdens volgende concertdata:

 • 9/2: Espace Senghor, Brussels, Belgium
 • 10/2: Cultureel centrum, Maasmechelen, Belgium
 • 11/2: Centre culturel, Mouscron, Belgium
 • 14/2: Centre culturel opderschmelz, Dudelange, Luxemburg with Jeff Ballard on drums

Tracklisting La Diversité:

 1. Rainbow People;
 2. Le Vent Se Lève;
 3. Harmattan
 4. Lighthouse
 5. Hallelujah
 6. Gnossienne
 7. Gnossienne A Deux
 8. Liberté
 9. Le Peuple De L’Arc-En-Ciel
 10. La Terre Ne Ment Pas
 11. Diversity Over Purity
 12. We’ll Be Alright
 13. And What If We’re Not?
 14. Hallelujah Again – In Memory Of Leonard Cohen