Motian-Music Continued 1
Door op 18 augustus 2012

De muziek van slagwerker Paul Motian (1931-2011) staat volop in de belangstelling – niet alleen door op- namen met hem die na zijn heengaan zijn verschenen zoals het album van pianist Masabumi Kikuchi (-> WiM) of met pianist Chick Corea ( -> WiM) maar ook door albums van jonge musici die met hem gespeeld hebben of een speciale band met zijn muziek hebben.

Lossing

Één daarvan is pianist Russ Lossing die net een album met muziek van Motian uitgebracht heeft COVERimages(voor be- spreking zie Written In Music). Pianist Russ Lossing kan op een lange ver- binding met Paul Motian bogen. Het begon rond de eeuwwisseling via bassist Ed Schuller en leidde naar de trio-opname Dreamer (Double Time Records, 2000) en As It Grows (Hatology, 2004). Later onderhield Lossing een trio met Motian en bassist John Hébert als vertrouweling. Hij speelde de muziek van Motian veel live maar niet op opnamen. Naar aanleiding van Motians tachtigste verjaardag besloot hij een solo-album louter met composities van Motian op te nemen hetgeen in mei 2011 gebeurde. Lossing is ook op het Consort of Motion album 10046_medium(KindofbluesRecords, 2011) van de Zwitserse trombonist Samuel Blaser samen met Paul Motian en Thomas Morgan te horen dat in december 2010 werd opgenomen.

Paul Motian speelde zijn laatste concert in de Village Vanguard, zijn thuisbasis voor meer dan vijf decennia, vorig jaar september. Korte tijd later, op 22 no- vember, ging deze grote musicus heen, en diepe afdruk in het muzikaal land- schap achterlatend (zie Written In Music). Motian was niet alleen en musicus die tot op het eind onophoudelijk aan zijn kunst schaafde. Als componist was hij een uiterst productieve laatbloeier. Zijn componeren begon al in zijn tijd met Keith Jarrett en vanaf de jaren 70 met Conception Vessel schreef hij meer dan 100 stukken van uitgesproken eigen signatuur. Zijn stukken werden keer op keer opgenomen – hetzij met zijn eigen groepen hetzij met de vele groepen waarin hij speelde. Zo ontstond een grote variëteit aan opgenomen versies van bepaalde stukken.

Meer on record en live

Maar er is meer dan Lossings nieuwe album. Tijdens het leven van Motian waren er – opvallend genoeg maar ook begrijpelijk – niet meer dan een handvol opnamen van Motian-stukken zonder Motian zelf – met daaronder Branford Marsalis, Jeff “Tain” Watts, Fred Hersch en een paar Deense musici. Gelukkig is dat in rap tempo aan het veranderen – zowel bij plaatopnamen als bij live-optredens. Denemarken liep voorop – o.a. met de groep Once Around The Park, vernoemd naar een compositie van Motian. Het debuut-album van het jonge Canadese trio Turtleboy Smart Matter (Songlines, 2011) refereert sterk aan Paul Motian als musicus en aan zijn muziek. 2006 richtte gitarist Joël Harrison zijn string-koor op – speciaal voor het spelen van de muziek van Paul Motian. Vorig jaar verscheen 51GLeYA2C4L._SL500_SS500_het eerste album van het koor The Music of Paul Motian (Sunnyside, 2011) en vond een Europese tour plaats (line-up: Hank Roberts, Mat Maneri, Sam Bardfeld, Chris Howe, Jakob Bro). Op het Jazzdor-festival Berlin in juni 2011 speelde het trio van rietblazer Sébastien Texier met bassist Claude Tchamitchian en drummer Sean Carpio een volledig aan Motian-stukken gewijd programma. Kort na Motians overlijden deed slagwerk- en labelmaat Jim Black een memorial-concert in The Stone (NY) samen met Chris Speed, Oscar Noriega, Brad Shepik en Trevor Dunn (Shepik en Noriega speelden allebei in groepen van Motian). Er was ook een aardig Hongaars Motian-programma van een jong kwartet (Ávéd János, sax, Fenyvesi Márton, gitaar, Hock Ernö, bas, Sárvári Kovács Zsolt, dr) in de lijn van Motians Electric Bebop Band dat op Youtube gedocumenteerd is. Ook van de group van de New Yorkse drummer Rob Garcia met o.a. Marty Ehrlich is Motian-materiaal te vinden, dat kort na diens over- lijden werd uitgevoerd.

cd_MOTIAN-SICKNESS_span3En dan de zomerfestivals van dit jaar. Het Newport Jazzfestival had een Motian-feature (The Bad Plus samen met Bill Frisell) en het Iowa City Jazz Festival bracht ‘Mumbo 
Jumbo – A
 Tribute 
to 
Paul
 Motian’ featuring 
Matt
 Wilson (dr),
Chris
 Cheek (sax), Mat
 Maneri (vln) and Steve
 Cardenas (g). In de documentatie op Youtube zijn interessante gesprekken met deze musici over hun ervaringen in bands met Motian te vinden. Tenslotte drummer Jeff Cosgrove’s Motian Sickness: hij bracht onlangs het album The Music of Paul Motian: For the Love of Sarah (Selfproduced, 2012) met John Hébert, bas, Mat Maneri, viola en Jamie Maserfield, mandoline, uit (zie ontstaansgeschidenis).

Motianisé

Paul Motians muziek is duidelijk, direct en tegelijk open voor invulling door de uitvoerende musicus. De 10 Motian-stukken die Lossing uitkoos, gaan van het vroege sleutelstuk Conception Vessel (1972) naar het late Olivia’s Dream (2007) maar zijn voor het grootste gedeelte uit de jaren 80. Conception Vessel en Mumbo Jumbo zijn op alle drie de albums van Lossing, Harrison en Cosgrove te vinden. It Should Have Happened A Long Time Ago, Drum Music, The Owl Of Cranston, Dance en From Time To Time staat telkens op twee van de drie albums. Elk album deelt tenminste de helft van de stukken met de andere twee albums. Zodoende is een gemotianiseerd web groeiende. Het contouren geven en verrijken van Motians muziek met haar onuit- puttelijke rijkdom gaat door en er wordt vooral een benadering van spelen doorgegeven die bij musici leeft die met Motian gewerkt hebben.

VIDEO

Lossing

Harrison

Hungarian

Ehrlich, Blaser, Bad Plus

Iowa

RADIO/Audio

Iowa City Jazz Festival 2012: Matt Wilson, Steve Cardenas, Chris Cheek on Paul Motian

Concertzender NIEUW! BIJdeTIJDs 16 sept. 17:00 – 18:00 (daarna ON DEMAND)

Concertzender – Paul Motian Series ON DEMAND

GALLERY OF TONES