Matt Ridley Quartet – Mettā
Door op 03 augustus 2016

Artiest: Matt Ridley
Band: Matt Ridley Trio
Album_title: Mettā
Genre: Jazz
Release_date: 02/26/2016
Label: Whirlwind Recordings
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Mettā Matt Ridley Trio
4.5
4.5

Met het debuutalbum Thymos wist het kwartet rondom de Britse bassist Matt Ridley zo’n drie jaar terug alle ogen op zich gericht. Het ijzersterke album liet een groep muzikanten horen die volop indruk maakte, zowel in compositie als in prachtig (samen)spel. Met hun tweede album Mettā trekken ze die lijn moeiteloos door.

Ridley heeft in sopraan- en altsaxofonist Jason Yarde, pianist John Turville en drummer George Hart dan ook echt geweldige muzikanten om zich heen verzameld. Muzikanten die de door Ridley geschreven composities vol liefde, gedrevenheid, emotie, creativiteit en kracht tot volle wasdom laat komen. Ze mogen zich met twee uitstekende albums op rij het belangwekkendste Britse jazzkwartet noemen.

De rijke composities die Ridley voor het nieuwe album heeft geschreven laten niet alleen hemzelf gloriëren maar geven ook volop ruimte voor de andere muzikanten hun grote klasse te laten horen. Hoor het supergrote talent van saxofonist van Jason Yarde in de albumopener Music To Drive Home To en je weet wat ik bedoel. Ook zijn briljante spel dat volgt op dat heerlijk pulserende basspel van Ridley in Mental Cases is al zo intrigerend. Maar ook John Turville laat met prachtig pianospel optimaal van zich horen in composities als Strange Meeting en albumafsluiter Ebb and Flow.

Natuurlijk is bandleider Ridley het kloppende hart van het kwartet. Hij, de man die alle rijke composities schreef, geeft steeds met inventief spel de juiste wendingen in spel en klankkleur. Drummer Hart is daarnaast het baken die met steeds exact de juiste ritmische wendingen de sfeer open gooit en de composities body geeft.

Dat het Matt Ridley Quartet een gezelschap is dat hoognodig optimaal op het Europese vaste land moet komen spelen maakt Mettā wel heel duidelijk. Het is een album waarop muzikanten van grote klasse te horen zijn die met indrukwekkend spel grote indruk maken. Mettā is een album van uitzonderlijke klasse dat meer dan eens duidelijk maakt dat Engeland in jazz momenteel bepalend is.

Tracklisting Mettā:

  1. Music To Drive Home To
  2. Lachrymose
  3. Mental Cases
  4. Strange Meetings
  5. The Labyrinth
  6. Mettā
  7. Ebb and Flow