Mark Lockheart – Days on Earth
Door op 25 januari 2019

Artiest: Mark Lockheart
Album_title: Days on Earth
Genre: Jazz
Release_date: 01/25/2019
Label: Edition Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3861265
Days on Earth Mark Lockheart
4.5
4.5

Dat tenorsaxofonist Mark Lockheart ‘a British jazz legend’ is bewijst hij maar weer eens optimaal met Days on Earth. Een met band maar juist ook groot orkest opgenomen album dat niet alleen imposant en rijk klinkt maar tevens als de soundtrack van zijn leven.

Lockheart verrijkte de Britse jazzscene vanaf het moment dat het in de jaren 80 deel uitmaakte van het vermaarde Loose Tubes, speelde tussendoor met de grootste in de Britse jazz (en ook pop) scene en beleefde vanaf de eeuwwisseling de meest opwindende tijden met het, inmiddels gestopte, Polar Bear, de band waarmee hij zes albums maakte en heel veel, wereldwijde optredens gaf. Polar Bear was één van die bands die de Britse jazz de afgelopen decennia een verfrissende nieuwe kant opstuurde.

Met naast Lockheart zelf op tenorsax en Alice Leggett op altsax, Liam Noble op piano, John Parricelli op gitaar, Tom Herbert op bas en Sebastian Roachford op drums, heeft hij een band bij elkaar die al zo aansprekend is als je maar in het Britse jazzlandschap kan krijgen. Met een 30-koppig orkest onder leiding van John Ashton Thomas is de sound van Days On Earth glansrijk.

De dag dat het album werd opgenomen (13 december 2017) had Lockheart er precies 20.711 dagen op de aarde opzitten. Het album is dan ook een ode aan het leven en alles wat Lockheart in die dagen op aarde al heeft gedaan, meegemaakt, gedacht, gespeeld, beleefd. Zoals muziek zijn leven optimaal beïnvloed zijn de composities geschreven , gearrangeerd en opgenomen.

Days on Earth is een muzikaal overweldigend feest te noemen. Zowel daadkrachtig als gevarieerd in composities met geweldig veel klasse en spelplezier gemaakt. De band speelt al ongelooflijk goed en met het orkest erbij klinken Lockhearts composities nog indrukwekkender.

Vanaf de albumopener A View From Above openbaart zich een album dat tussen jazz (de band) en klassiek (het orkest) manoeuvreert. De composities die Lockheart schreef hebben een klassieke jazzopbouw en zijn gevarieerd en vol van leven. De arrangementen, die Lockheart ook ‘maar even’ schreef, maken de composities nog rijker. Alsof Lockheart besloot muziek voor 36 afzonderlijke muzikanten te schrijven.

Het zevental composities die Lockheart schreef hebben genoeg ruimte voor de muzikanten in de band om hun kwaliteiten in solo’s te laten zien maar worden immer fijn verpakt in rijke orkest-arrangementen. En door juist de ritmes aanstekelijk te houden ontstaat er een levendige sfeer waarover de muzikanten als wel het orkest optimaal gloriëren. De composities klinken zo aanstekelijk als je een band en orkest wilt horen klinken. Luister toch eens naar die fascinerende grooves, het verrukkelijke gitaarwerk van Parricelli en dat geweldige arrangement dat Believers tot één van de hoogtepunten van het album maakt. Eindeloos!

Days On Earth is een levenswerk van ongelooflijke omvang. Het is niet alleen een buitengewoon smaakvol en indrukwekkend album geworden maar uit alles proeft het naar de liefde die Lockheart al decennialang in zijn muziek en het leven stopt. En dat is veel meer dan je van een album mag verwachten.

Tracklisting Days on Earth:

  1. A View From Above
  2. Brave World
  3. This Much I Know Is True
  4. Party Animal
  5. Believers
  6. Triana
  7. Long Way Gone