Mark Lewandowski – Waller
Door op 19 juli 2017

Artiest: Mark Lewandowski
Album_title: Waller
Genre: Jazz
Label: Whirlwind Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Waller Mark Lewandowski
3.5
3.5

Het werk van Fats Waller kan niet genoeg geïnterpreteerd worden. Maakte de New Yorkse pianist Jason Moran een paar jaar geleden nog een uitstekend album en een zeer verrassende tour met de muziek van Waller, ook de Britse pianist Mark Lewandowski laat zich met het duidelijk getitelde Waller een groot fan.

De op reed 39-jarige leeftijd in 1943 overleden Thomas Wright ‘Fats’ Waller blijft een raar fenomeen. Hij was een ware entertainer die de jazz ver populariseerde en met zijn versies van American Classics als Ain’t Misbehavin’ en Honeysuckle Rose niet alleen grote hits scoorde maar ook in de muziekgeschiedenisboeken terecht kwam.

Waller is een vrije interpretatie van het werk van Waller. Dat mag je zeker bassist Lewandowski aanrekenen maar al helemaal pianist Liam Noble en drummer Paul Clavis, beiden afkomstig uit de Britse free jazz-scene. De uit Nottingham afkomstige Lewandowski is een begaafde leerling van Whirlwind Recordings-eigenaar Michael Janisch en beleeft met Waller, gekoppeld aan Noble en Clavis gelijk zijn doorbraak in het Londense jazzcircuit.

Natuurlijk draaide het bij Waller om zijn geweldige pianospel en Noble vat Waller uitstekend op. Hij speelt fris en lekker onbevangen, precies wat nodig is. Lewandowski sluit daar in fraaie connectie met Clavis uitstekend op aan. Met 11 composities kan natuurlijk maar een fractie van het werk van Waller opgepakt worden maar ze hebben fraaie keuzes gemaakt.

Van de verrukkelijke albumopener Lulu’s Back in Town, het nu lekker bizar getitelde I’ll Be Glad When You’re Dead….Suzannah! (eigenlijk een combinatie van de twee stukken (I’ll Be Glad When You’re Dead) You Rascal, You en Oh Suzannah), het erg fijne Jitterbug Waltz, Fait and Squire in Love of een prachtballad als Cinders, waarin Lewandowski zijn grote talent wel heel daadkrachtig laat horen, is Waller een erg fijn album.

Tijdloze composities kunnen in verschillende versies altijd weer opgenomen worden en zelfs verrassen. Dat is Mark Lewandowski zeker gelukt. Met exact de juiste muzikanten in Noble en Clavis openbaart hij op Waller zijn grote talent. We gaan zeker veel meer van hem horen!

Tracklisting Waller:

 1. Lulu’s Back in Town
 2. I’ll Be Glad When You’re Dead…Suzannah!!
 3. Jitterbug Waltz
 4. Blue Because of You
 5. Fair & Square In Love
 6. Cinders
 7. It’s a Sin to Write a Letter
 8. Have a Little Dream on Me
 9. Ain’t Misbehavin’
 10. Honeysuckle Rose
 11. Surprise Ending (Why?)