Mario Biondi – Change Of Scenes
Door op 08 september 2011

Artiest: Mario Biondi
Album_title: Change Of Scenes
Genre: Jazz/Pop
Label: Schema
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2952371
Change Of Scenes Mario Biondi
3
3

Evenals bijvoorbeeld Frankrijk heeft Italië een rijke muzikale historie en kennen beide landen kennen een behoorlijke eigen, interne markt, waar artiesten, die bij ons nauwelijks bekendheid genieten, immens populair zijn. Niet enkel de taalbarrière speelt hierbij een rol, maar ook de omvang van het afzetgebied maakt het soms niet echt noodzakelijk om ook actief te zijn buiten de eigen landsgrenzen.

Dance heeft ervoor gezorgd dat de veelal gesloten muzikale culturen in deze landen op een kier gingen. Afgezien van wat zomerhitjes, wat gezapige muzak en nog een paar klassieke stemmen stond Italië nu niet echt bekend als een land waar de muzikale innovaties ons om de oren vliegen. Maar de mediterrane landen hebben toch iets wat Noord- en West-Europeanen moeten missen: sommige muziek heeft toch enige stijl en klasse en is de herkomst hierdoor al snel bepaald. Vooral de Italiaanse house klonk funky en warm en onderscheidde zich van datgene dat uit gebieden afkomstig was, waar men het doorgaans moest doen met minder zonneschijn.

Mario Biondi is zo’n naam, die hier nu niet meteen voor grote herkenning zal zorgen. Toch is de Italiaan al een een paar jaar actief en heeft hij inmiddels 4 albums op zijn naam staan: twee studio-albums en twee live-CD’s.

Biondi’s laatste album Change Of Scenes bevat – op twee nieuwe nummers na – remixen van tracks, die afkomstig zijn van het in 2006 verschenen debuutalbum Handful Of Soul.

Wat meteen opvalt is Biondi’s stem: of je wordt er meteen door gepakt of het laat je volkomen koud. Zijn stemgeluid is een soort kruising tussen nasale Tom Jones en een verkouden Lou Rawls en in combinatie met de jazzy ondertoon van zijn muziek is het resultaat een aparte, opvallende muzikale combinatie.

Verwacht geen nieuwe knetterende houseversies of andere, verknipte en onherkenbare reconstructies van zijn nummers, maar hebben de heren remixers het materiaal van Biondi met respect behandeld. Change Of Scenes is dan ook een remixalbum, waarbij de songstructuren zoveel mogelijk overeind zijn gebleven en het feitelijk nieuwe versies zijn van bestaande nummers en het vergroten van de dansbaarheid niet voorop stond. Eerder lijkt de bedoeling om een breder publiek te interesseren voor Biondi’s muziek, vooral die mensen die buiten Italië wonen. En al luisterend heb je inderdaad eigenlijk helemaal niet in de gaten dat het een remixalbum is. Het draait in elk geval lekker weg.

Of Change Of Scenes nu een groot succes gaat worden en het de naamsbekendheid van Biondi substantieel zal vergroten is twijfelachtig: het is typisch zo’n album dat opgemerkt wordt omdat het ergens wordt gedraaid of omdat je er toevallig op geattendeerd wordt. Mario Biondi heeft geen wereldschokkende dingen te melden: Change Of Scenes is wel een sophisticated album voor sophisticated mensen.

Tracklisting Change Of Scenes:

 1. A Little Piece Of My Life
 2. No Mercy For Me (Re-Worked/Remix)
 3. On A Clear Day (You Can See Forever) (Today Mix/Remix) – Was-A-Bee
 4. A Handful Of Soul (Takin’ The Live Mood)
 5. I’m Her Daddy (Daddy’s Point Of View Version)
 6. This Is What You Are (The Brazilian Rime)
 7. I Can’t Keep From Cryin’ Sometimes (Inner Mix, Pt. 1/Remix)
 8. I Can’t Keep From Cryin’ Sometimes (Walk In Blues, Pt. 2)
 9. Slow Hot Wind (Slow Hot Version)
 10. Rio De Janeiro Blue (In “The Invisible” Club Mix Extended/Remix)
 11. This Is What You Are (Dim’s Hipster Jazz Version)
 12. But Not For You (Vocal Demo Version/Previously Unreleased)