Marcin Wasilewski Trio terug in de Benelux
Door op 15 februari 2016

Artiest: Marcin Wasilewski
Band: Marcin Wasilewski TRio
Genre: Jazz
Label: ECM

Eindelijk komt het Marcin Wasilewski Trio weer eens naar Nederland en België! Met de Zweedse saxofonist Joakim Milder deze keer. Het is veel te lang geleden dat het Poolse jazztrio hierheen kwam maar met vier concerten en een live radio opname nemen ze nu absoluut de tijd. Wij zijn grote fans van het trio en zijn daarom trots, in nauwe samenwerking met ECM en New Arts, mediapartner van deze concerten te zijn.

De voornaamste reden dat het trio deze kant op komt is natuurlijk het prachtige, vorig jaar verschenen, album Spark Of Life. Een album dat het trio opnam met de voorname Zweedse saxofonist Joakim Milder. Onze eigen Henning Bolte schreef over het album: ‘Wasilewski’s klanken doen volledig vergeten dat ze voortkomen uit het tegelijk en achter elkaar aanraken van witte en zwarte toetsen. Vol souplesse en delicaat golven ze de ruimte in vervullen deze van licht. Michal Miskiewicz kerft percussionistisch de klanklijnen, laat de luchten opzwellen en wegebben en duidt wegmarkeringen aan. Slawomir Kurkiewicz is letterlijk het donker gonzende, ronde midden. Joakim Milder, de ervaren Zweedse sax-man, heeft een mooi buigend blauwgrijs geluid. Droog en van licht gedempte toch onvervalste lyriek. Zijn toon houdt het midden tussen Jan Garbarek en Charles Lloyd. Zijn toevoeging hier is een meesterzet, bijzonder raak’.

Nog meer reden om naar de concertenreeks uit te zien is dat het Trio natuurlijk ook nog ruimte heeft om wat ouder eigen triowerk te laten horen. Zoals dat van hun laatste trioalbum Faithful, dat wij een van de jazzmeesterwerken van het afgelopen decennium vinden. Maar als ze alleen Spark of Life-albumopener Austin spelen zijn wij ook al diep gelukkig.

De concerten van Marcin Wasilewski trio ft. Joakim Milder op een rijtje:

  • 15 februari: Gent Jazz Club, Gent
  • 16 februari: Live radio Musiq3 (RTBF) – Philippe Baron 18.00 hours (B)
  • 19 februari: Paradox, Tilburg
  • 20 februari: Lantaren-Venster, Rotterdam
  • 21 februari: Bimhuis, Amsterdam

Line up:

Piano: Marcin Wasilewski
Tenor saxofoon: Joakim Milder
Contrabas: Slawomir Kukiewicz
Drums: Michal Miskiewicz

Written in Music Nieuwsbrief