Malija – Instinct
Door op 07 september 2017

Band: Malija
Album_title: Instinct
Genre: Jazz
Release_date: 09/08/2017
Label: Edition Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3710030
Instinct Malija
4.5
4.5

De Deense contrabassist Jasper Hoiby (Phronesis) en de Britse saxofonist Mark Lockheart en pianist Liam Noble zijn en blijven topmuzikanten in de Europese jazzscène. Het bewijs leveren ze optimaal met Instinct, het tweede album van hun trio Malija.

Het nieuwe Instinct komt er twee jaar na The Day I Had Everything. Net zoals toen vinden we een een warm, licht en uiterst evenwichtig album. Aan de basis ligt een bijzonder goed op elkaar infkun trio. En dan kan eigenlijk niet gek veel mis lopen.

Dat evenwicht haal je ook uit de verdeling van composities : vier van Lockheart, drie van Noble en drie van Hoiby. Ieder van hen heeft een gelijke inbreng. Grote democratie dus tussen de muzikanten, naast bijzonder veel respect.

Zoals de titel van het album al aangeeft gaat het hier om instinct en intuïtie. Niet teveel poespas, maar gewoon spelen en opnemen. De kunst van een goed op elkaar ingespeeld trio, daar gaat niet gek veel boven. Dat blijkt al uit de korte, maar trefzekere opener Kindred Spirit. Die brengt eerst een wat licht chaotische en anarchistische sfeer aan, al duurt het niet lang voor het trio op de rails zit van een album waarop de instrumenten de luisteraar soms lijken toe te spreken.

Knap hoe al deze tracks zo heerlijk zorgeloos in elkaar overvloeien, zodat het bijna lijkt alsof het hen helemaal geen moeite kostte. Toch is hier vast werk in gekropen om het allemaal zo soepel en los te krijgen. ‘Instinct’ is jazzpoëzie die zowel s’avonds goed uit de verf komt, maar even goed zo toegankelijk is dat het ook tijdens de dag sfeer weet te zetten.

De sfeer is er vooral een van vrienden onder elkaar die met de uitdaging aan de haal gaan om het allerbeste uit elkaar los te krijgen. Ongedwongen en informeel, puur op het instinct (naast een fikse dosis talent), zoals je zou kunnen afleiden uit het gegeven dat het album slecht op twee dagen tijd in London opgenomen werd.

Echt zo’n album dat je heerlijk door laat lopen zonder dat je ergens geneigd bent om tracks te gaan skippen. Kortom: een echt album. Wat doet het deugd dat dat nog kan. Her en der zijn er speelsere passages, onder meer tijdens Hung Up.

Je voelt wel de stempel van de respectievelijke songschrijvers: bij A Wing And A Prayer hoor je zo hoe de saxofoon van Lockheart prominent naar voren komt, terwijl bij Mila (waar dan wel weer vingervlugge pianointermezzi van Noble zitten) en afsluiter Spaced Out de bassignatuur van Hoiby opduikt.

Het echt knappe aan Instinct is echter de verwevenheid van de songs en de muzikanten. Groots album dat hier vast nog ettelijke rondjes zal draaien.

Tracklisting Instinct:

  1. Kindred Spirit
  2. TV Shoes
  3. Hung Up
  4. A Wing And A Prayer
  5. Moon Stairs
  6. Mila
  7. Panda Feathers
  8. Sanctuary
  9. Elegantly Posh
  10. Spaced Out