Lincoln Briney – Homeward Bound, Happens To Simon & Garfunkel
Door op 05 juli 2018

Artiest: Lincoln Briney
Album_title: Homeward Bound, Happens To Simon & Garfunkel
Genre: jazzpop
Release_date: 07/06/2018
Label: Eigen Beheer
Release_date_reissue: 07/06/2018
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Homeward Bound, Happens To Simon & Garfunkel Lincoln Briney
3.5
3.5

Eerlijk gezegd was het de cover van deze cd die in eerste instantie mijn aandacht trok. Op de coverfoto van de derde langspeler van Lincoln Briney, zien we de muzikant met vintage koffers afstappen op een oldtimer, het betreft hier een Renault R16 , dat was de eerste eigen wagen waarmee ondergetekende zich in de jaren zeventig op de Vlaamse wegen waagde, zelfs de crème kleur klopt. Uiteraard was ik razend benieuwd naar de muziek van deze mij totaal onbekende muzikant.

Briney is niet meteen een man die graag in de spotlights staat en zich in het woestijnstadje Yakima, Washington ophoudt, tenminste als hij niet in de studio vertoeft. Dat is de plek waar hij zich echt op zijn gemak voelt als hij deel uitmaakt van het productieproces. In het verleden zong hij bij het vocale trio Full Voice, en de afgelopen decennia figureert hij vooral als gastvocalist.

Voor Homeward Bound werkte de zanger nauw samen met Paul Langford, de gerenommeerde arrangeur, producer en pianist uit Chicago en zoals de ondertitel al aangeeft bladert Briney in het rijke songboek van Paul Simon, er wordt vooral op de Simon & Garfunkel periode gefocust.

Zijn dromerige vloeiende zang wordt ondersteund door een Heather Bays, Jennifer Langford en John Musick met dat koortje wordt een bijzondere sfeer gecreëerd. De fraaie akoestische gitaar van Kraig McCreary, opent met de intro van Bookends. Uit dat meesterwerk stamt eveneens het op jazzy orgel en parlando geënte Punky’s Dilemma. Met een schitterende, aan Chet Baker herinnerende, bugelsolo  wanen we ons meteen in New Yorkse buitenwijk terwijl de bewerking van Old Friends eerder bij Laura Nyro aansluit dan bij het beroemde duo.

Het door een harmonie jingle ingeleide So Long, Frank Lloyd Wright met weerom de bugel van Glenn Morrison is evenals Homeward Bound als lome bossa nova vermomd, I Do It For Your Love flaneert na een dromerige intro eveneens op dat elegante, exotische, vloeiende ritme. Uit Simon’s solo erfenis passeert nog Something’s So Right en het op percussie trippelende Further to Fly. Hoewel nergens is een zweem van folkpop te bespeuren is ademt deze collectie een identieke poëtische sfeer uit als de twee jonge folkies in de grootstad destijds, luister maar eens naar April Come She Will of Flowers Never Bend with the Rainfall.

De verfijnde instrumentatie en zonnige harmonische koorzang vormen een ideale soundtrack bij de zomerse schemering. Voor het afscheidsconcert van Paul Simon van vanavond in de Antwerpse concerttempel heb ik helaas geen kaartje. Vanavond op mijn terras wegdromen bij de muziek van Lincoln Briney gecombineerd met de oorspronkelijke versies lijkt me een niet echt valabel maar geenszins onaantrekkelijk en bijzonder comfortabel alternatief.

Tracklisting Homeward Bound:

 1. Bookends
 2. So Long, Frank Lloyd Wright
 3. Homeward Bound
 4. April Come She Will
 5. Punky’s Dilemma
 6. I Do It for Your Love
 7. Flowers Never Bend with the Rainfall
 8. Something So Right
 9. Further to Fly
 10. Song For The Asking
 11. Cloudy
 12. Old Friends