Lewis Wright featuring Kit Downes – Duets (for vibraphone & piano)
Door op 15 mei 2018

Artiest: Lewis Wright
Band: Lewis Wright featuring Kit Downes
Album_title: Duets (for vibraphone & piano)
Genre: Jazz
Release_date: 04/06/2018
Label: Signum Classics
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3781373
Duets (for vibraphone & piano) Lewis Wright featuring Kit Downes
4
4

Een erg interessant album mag Duets (for vibraphone & piano) van vibrafonist Lewis Wright genoemd worden. Met Kit Downes als pianist gaat hij een prachtige samenwerking aan.

Lewis Wright is het grote Britse vibrafoontalent van dit moment. Zijn vloeiende speelstijl, fascinerende klankkleuring en verrassende composities hebben hem de afgelopen jaren, vooral binnen het collectief Imperical, een grote reputatie gegeven. Mooi dat hij op Duets samenwerkt met de al net zo gerenommeerde toetsenman en jeugdvriend Kit Downes. Hij is een man die al net zo veel variatie in zijn spel legt. Van klassiek geïnspireerde jazz tot aan vol elektronisch en vernieuwend en dan weer teruggrijpend op het orgel (het prachtige, begin dit jaar verschenen Obsidian).

Duets (for vibraphone & piano) is een erg fraai album geworden waarop de mannen in verschillende sferen hun klasse laten horen. De mannen hebben een fraaie vorm gevonden waarop ze allebei de ruimte hebben om te laten horen waar ze toe in staat zijn al heeft de vibrafoon dan een wat prominentere geluid. In basis vergelijkbaar met het fameuze duo Gary Burton en Chick Corea, die in laat jaren zeventig met dezelfde combinatie grote furore maakten, trekken Wright/Downes juist, zonder toevoeging van folkinvloeden, meer de Europese jazzkant op.

Duets (for vibraphone & piano) is vanaf de vurige albumopener Fire & Flow en vooral de wel heel spannende opvolgende track Fortuna, waarin ze een wel heel mooi palet aan klankkleuren oproepen, een sprankelend album. Met als verdere hoogtepunten An Absense of Heart, waarin Wright absoluut de show speelt met echt fabuleus spel en het adembenemende One No Kamachi. En pffff…wat is afsluiter Kintamani mooi zeg! Het ingetogen stuk vol fraaie melodieën geeft Wright en Downes het perfecte platform hun meest emotievolle spel te laten horen.

Met ruim een half uur aan sprankelende muziek is Duets (for vibraphone & piano) een prachtige staalkaart van waar deze mannen, op de toppen van hun spel, voor staan. De livereputatie van deze mannen snelt ze vooruit. Heel snel maar eens naar de Lage Landen halen dus.

Tracklisting Duets (for vibraphone & piano):

  1. Fire & Flow
  2. Fortuna
  3. An Absence Of Heart
  4. One No Komachi
  5. Tokyo ‘81
  6. Sati
  7. Kintamani