Larry Carlton – Greatest Hits Rerecorded Volume 1
Door op 05 december 2009

Artiest: Larry Carlton
Album_title: Greatest Hits Re-recorded Volume 1
Genre: Jazz
Release_date: 11/05/2009
Label: 335
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 1104037
Greatest Hits Re-recorded Volume 1 Larry Carlton
3
3

Larry Carlton behoort tot het leger van gitaristen, die de kost vooral als studiomuzikant verdienen en waar het praktisch onmogelijk is om alle muziek waar hij ooit op heeft meegespeeld in de kast te hebben staan. Omdat het bijvoorbeeld zo uiteenlopend is. En er waarschijnlijk niemand alle muziek van studiomuzikanten verzamelt.

Bekendheid verkreeg Carlton als lid van The Crusaders, maar ook van zijn gitaarwerk op albums van Steely Dan, Joni Mitchell, Quincy Jones, Billy Joel en Michael Jackson, om maar de bekendste te noemen. Als soloartiest maakt hij sinds de jaren ’70 soloalbums, die doorgaans volgepropt zijn met cleane en risicoloze LA fusionjazz. Typische ‘elevatorfilevoorleesdocumentairepauzemuziek’, perfect gespeeld, klinisch geproduceerd en smooth gecomponeerd. Muziek zoals collega’s als Lee Ritenour, David Sanborn, Casiopea en Spyro Gyra ook al jaren plegen te maken.

Ondanks de afkeer van jazzliefhebbers en de allergie van de gemiddelde muziekjournalist is het bij tijd en wijle gewoon lekkere muziek, die kan worden beluisterd zonder dat veel van de luisteraar wordt gevraagd. Nog net geen MacDonald’s jazzmuzak, alhoewel het daar soms heel erg dicht tegenaan ligt. So what? Sinds de gemixte house-CD’tjes door de Grachtengordel en de Linda-lezeresjes zijn ontdekt hoef je je niet meer te schamen dat je van aalgladde hotellobbyjazz houdt. En zo richtingloos zit Carlton nu ook weer niet te pielen op zijn gitaar, daarvoor zit er teveel vakmanschap en ervaring in zijn muziek en hebben zijn bekendste composities door de jaren heen de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Dat vond hij zelf blijkbaar ook, want in plaats van het rücksichtslos plunderen van zijn legacy (dat was al eens een paar keer gedaan door zijn vroegere platenmaatschappijen) koos hij ervoor om zijn bekendste nummers gewoon opnieuw in te spelen. Geen, maar ook weer een halve verzamelaar en even veel als een half nieuw album, omdat de tracks in deze vorm nog niet eerder zijn uitgebracht. Een feitelijk erg handige en slimme marketingtruc om toch nog wat CD’s te slijten.

Maar zitten we nu te wachten op zulke herhalingsoefeningen en moet het ontbreken van nieuwe composities beloond worden met de aanschaf van dit album? Ja en nee. De opnieuw gespeelde nummers klinken even glad als de originele versies, maar doet dat ter zake? Het resultaat is in elk geval hi-end proofed en in de negen nummers wordt vooral smetteloos en vakkundig gemusiceerd en lijkt het allemaal zonder enige moeite te zijn gemaakt door de relatief onbekende muzikanten die Carlton terzijde stonden op dit album. De aanwezigheid van drumbom Vinnie Colaiuta is verrassend te noemen, temeer omdat de drumpartijtjes voor Colaiuta een kwestie van twee vingers in de neus en spelen maar is.

Typische westcoastfusion (Room 335, Smiles And Smiles To Go) wordt afgewisseld met tracks die Carlton’s voorliefde en passie voor blues verraden (Red Hot Poker, Tony T.). En ook zijn blues klinkt zoals een designinterieur eruit ziet: smetteloos en brandschoon. Hoe gepolijst de muziek ook klinkt, het is nog altijd beter hier naar te luisteren, dan naar het zoveelste omhooggeschreven garagebandje die doorgaans niet verder komen dan drie akkoorden en een overschat en onterecht gehyped debuutalbum. Door veelal dezelfde muziekjournalisten die voor muziek als die van Carlton hun neus ophalen.

Voor wie dus op zoek is naar een lekker in het gehoor liggend nog-net-geen-muzakken-jazz is komt met Greatest Hits Re-Recorded Volume 1 goed aan zijn of haar trekken. Muziek die alvast gebruikt kan worden om de open haard en het berenvel in te ruilen voor een doosje rosé en de sloep. De zomer kan nu wel beginnen.

Tracklisting Greatest Hits Rerecorded Volume 1:

  1. All In Good Time
  2. Room 335
  3. Smiles And Smiles To Go
  4. Hello Tomorrow
  5. High Steppin’
  6. Kid Gloves
  7. RCM
  8. Red Hot Poker
  9. Terry T