×

Recensie

Jazz

06 februari 2017

Labtrio

Nature City

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Outnote Records

Nature City Labtrio Jazz 4 Labtrio – Nature City Written in Music https://writteninmusic.com

De immer productieve drummer/componist Lander Gyselinck (STUFF, Beraadgeslagen, Ragini Trio, Howard Peach,..) – onlangs opnieuw goed voor een Music Industry Award (MIA) en winnaar van de Cultuurprijs 2015 – is één van die vele jonge talenten waarvan je nu eenmaal weet dat die nog verder tot bloei gaan komen. Gyselinck richtte jaren geleden al Labtrio op, waarmee hij samen met pianist-componist Bram De Looze (die bij Dre Hocevar Trio samenwerkte en ook solo in de weer is met Piano E Forte) en de veelgevraagde contrabassiste Anneleen Boehme (Frie Maline, Saragon, Gizmo, Mira,..) vooral live aan de slag ging. Na debuut Fluxus (2013) en opvolger The Howls Are Not What They Seem (2016), is er nu, ruim een jaar later al, het nieuwe Nature City.

Op debuut Fluxus hoorde je nog veel lange stukken, die volop transformatie, beweging en dialoog centraal stelden. De groep zocht en vond toen al inspiratie bij onder meer avant-garde, sloot soms aan bij traditionelere jazz en vooral inzake ritmiek vielen er Afrikaanse invloeden op te merken. Bij de opvolger The Howls Are Not What They Seem viel dan weer op dat de groep het klankpalet danig verruimde, onder meer door de input van gastmuzikanten Attias en Hoffmann op respectievelijk saxofoon en cello.

Het nieuwe album komt net op het moment dat de erg avontuurlijke groep tien kaarsjes mag uitblazen en een Europese tournee (februari-maart 2017) in de steigers staat. Nature City gaat vanzelfsprekend om tien jaar samen muziek spelen, maar zet vooral de vriendschap tussen dit hechte trio in de verf waarbij dit trio ook muzikaal een erg overtuigend verhaal weet neer te zetten.

De groep schippert net als geestesgenoten Beraadgeslagen en STUFF losjes tussen enerzijds avontuurlijk experiment en een grote creatieve vrijheid en anderzijds een strakkere, vastomlijnde compositorische format. De ervaringen die deze muzikanten door de loop van jaren hebben opgedaan, zowel in als buiten de muziek en hun gezamenlijke zoektocht naar identiteit worden in dit album heerlijk samengevat.

Wat meteen op het nieuwe Nature City opvalt, naast het prachtige artwork, is de aanwezigheid van twee stukken van de heer J.S. Bach, waarvoor Labtrio erg inventieve en vernieuwende arrangementen bedacht. Het album is een mix geworden van nieuwe composities, al duiken er ook oudere, niet eerder gebruikte maar nu heropgefriste stukken op. En dat leidt tot hun meest evenwichtige album. Een album ook waar dit collectief een erg gerijpte sound laat horen die zowat overal inspiratie (pop, electronica, jazz, klassiek, improv,..) uit put.

Met de door een solide drive gestuurde opener Elevator (een compositie van Gyselinck) geeft het trio meteen te erkennen dat het enorm gegroeid is. De track komt wat langzaam op gang, maar weet net daardoor sfeer en mysterie op te roepen. Het duurt echter maar een handvol minuten alvorens de groep als vanouds allerhande onverwachte wegen inslaat.

Net als op de schilderachtige hoes te zien is, bezit deze bende de vaardigheid om speels met geluid om te gaan. En zo slagen ze er zelfs in om Variation 15 (uit de beruchte Goldberg variaties) naar eigen Labtrio hand te zetten en zo Bach (o.a. ook Fugue) te verjazzen. Het is maar één van de vele hoogtepunten van dit album, want met Lumen bewijzen ze dat ze ook intimiteit kunnen verklanken en in de diepte (Inside Now) durven gaan. Vermeldenswaardig is zeker ook het door Bram De Looze gecomponeerde Ihor.

Het evenwichtige Nature City draait natuurlijk ook om samenwerking. En dat doet dit trio door op weergaloze wijze door middel van hun instrumenten, die ze met kennis en kunde bespelen, met elkaar te communiceren, zoals onder meer tijdens Mental Floss. Het nieuwe album, dat overtuigt en een smile op het gezicht tovert, is zo een beetje de synthese van tien jaar samen spelen en dat merk je ook. Van enige supersterrenstatus (Happy Famous Artists) trekken ze zich overigens niet al te gek veel aan.

Het levert een erg fijn album op van een soms iets te timide trio dat in de allereerste plaats live zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Ga hen zeker live aan het werk zien, want net daar voltrekt zich de magie. De groep trekt op Europese tournee, maar laat België en Nederland natuurlijk niet links liggen.



  1. Elevator
  2. Goldberg Variations, BWV 988: Variatio 15. Canone Alla Quinta. A 1 Clav. (Arr. A. Boehme, L. Gyselinck, B. De Looze For Jazz Ensemble)
  3. Lumen
  4. Ihor
  5. The Well-Tempered Clavier, Book 2, BWV 870-893: Prelude No. 24 In B Minor, BWV 893 (Arr. A. Boehme, L. Gyselinck, B. De Looze For Jazz Ensemble)
  6. Inside Now
  7. Mental Floss
  8. Happy Famous Artists
  9. Amnesiac