Kora Jazz Trio – Part IV
Door op 10 april 2018

Band: Kora Jazz Trio
Album_title: Part IV
Genre: Jazz
Release_date: 02/22/2018
Label: Cristel
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3775820
Part IV Kora Jazz Trio
3
3

Kora Jazz Trio is, zoals de titel van het album al weggeeft, lang niet aan haar proefstuk toe. Het collectief onder leiding van de Senegalese pianist Abdoulaye Diabaté (chef van het Nationaal Orkest te Senegal) bracht eerder al een handvol albums uit waarop een mix terug te vinden is van pianojazz en meer exotische geluiden (o.a. malinké). Daar voegen ze nu een nieuw hoofdstuk aan toe.

Hoewel Diabaté de spil vormt, hij schreef het grootste deel van de composities en arrangementen, is Kora Jazz Trio in eerste instantie natuurlijk een groepsgebeuren. Op Part IV is er een veelkoppige bende aan het werk met onder meer nieuw ingelijfd bandlid en koraspeler Chérif Soumana, bassist Manuel Marchès, gitarist Hervé Morisot en vocalist Woz Kaly. Daarnaast is er balafonspeler Adama Condé en bijzonder veel aandacht voor het percussieve, met onder meer conga’s en bongo’s.

Part IV is net zoals hun hele oeuvre prima materiaal. De composities liggen erg goed in het oor, zijn heerlijk om te beluisteren. Daartegenover zet je dan als luisteraar dat op muzikaal vlak het gewicht van de Afrikaanse muziektraditie veel dominanter aanwezig is dan de (piano)jazz. Of anders verwoord: het zijn ‘global’ sounds met een jazztintje, maar zeker niet omgekeerd.

Daarnaast stel je vast hoe ontzettend speels en luchtig het allemaal is. Wat op zich geen bezwaar vormt natuurlijk, toch niet voor muziekfans die houden van warme, zoete en tedere muziek met exotische(re) kantjes. Neem een broeierige track als Sodade waarin wat dansbare, Braziliaanse bossanova invloeden opduiken of de manier waarop de bende Via Con Me van Paolo Conte naar haar hand zet. Het illustreert goed hoe dit collectief op dit door door Eric Legnini gesuperviseerde Part IV een mix brengt van heel uiteenlopende invloeden en stijlen.

Part IV vraagt veel van uw tijd en geeft er ook wel wat voor terug. Vanuit een wat kritischere invalshoek valt op te merken dat dit collectief vaak in eenzelfde subtropische sfeer blijft hangen. Dat kan heel aangenaam zijn voor wie slechts dat verwacht, maar volstaat mogelijk niet voor muziekfans die op basis van de albumtitel op zoek zijn naar robuustere (afro)jazz, die steviger geworteld is in de jazztraditie.

Tracklisting Part IV:

 1. Djanffa
 2. Siragnan-Fain
 3. Via Con Me
 4. Fayda
 5. Bourama
 6. Moanin’
 7. Keba-Djïto
 8. Sodade
 9. Ala-Lako
 10. Kora Ya Me Voy
 11. Mitoha Song