Klein is fijn, 18e editie Jazz au Broukay
Door op 20 augustus 2014

Aanstaand weekend – van vrijdag 22 augustus tot en met zondag 24 augustus vindt plaats wat misschien wel het kleinste jazzfestival van Europa is. Voor de 18e maal bij de watermolen Broukay aan de Jeker vlakbij de plaats Eben-Emael, niet zo ver van Maastricht. Een idyllische plek. Je waant je diep in de Ardennen en auto’s worden op 600 meter geparkeerd, van waar de bezoekers met busjes naar het intieme volledig in het groen liggende festivalterrein worden vervoerd. Onder de paraplu van de Association Interrégionale de Guidance et de Santé – een organisatie die staat voor sociale vernieuwing en cohesie – wordt het festival georganiseerd. Des Coleurs, des Cultures is het het adagium wat verder staat voor in vrijheid, ver van de gevestigde orde, elkaar muzikaal ontmoeten. De watermolen Broukay is daar een mooie plek voor, een rustiek stukje wereld. Er zijn concerten, workshops en er is een tentoonstelling.

Vrijdag begint het programma met een hommage aan de twintig jaar geleden overleden Luikse saxophonist Jacques Pelzer. Met optredens van het Greg Houben kwartet, bestaande uit Greg Houben (tp, voc) Quentin Liégeois (gt) Philippe Aerts (cb) Hans van Oosterhout (dms). Daarna speelt Open Sky Unit met Steve Houben (as, fl) Jacques Pirotton (gt) Pascal Mohy (pn) Bart Denolf (cb) Micheline Pelzer (dms).

Op zaterdag staat het programma in het teken van Gypsy Jazz met optredens van de violist Daniel Willem, Gypsy Swing met Christophe Lartilleux en uit Frankrijk Les Fils Canouche. Daarnaast zijn er workshops met Marc Huynen, Frans Vinck en Rob van Bergen met de thema’s swing en improvisatie.

Op zondag is het programma Euregionaal gekleurd met drie zangeressen uit Duitsland, België en Nederland. Dat zijn respectievelijk Julia Walbergs met haar Jewelz Quintet, Sarah Klenes met How Town en Charlotte Haesen begeleid door Jérôme Klein – keys, synths, Aloyse Weyler – drums, Pol Belardi – ebass, synths. WiM is er bij en zal verslag doen. Voor het volledige programma kijk op Jazz au Broukay.

Foto’s: sfeerimpressie Jazz au Broukay 2013.