Keys And Stix: uniek festival in het Bimhuis
Door op 22 maart 2011

Keys And Stix is een tweedaagse festival met een unieke opzet: het evenement op 25 en 26 maart is het eerste festival waar exclusief duo’s met piano en drums optreden. De locatie is het Bimhuis in Amsterdam.

‘Met deze twee instrumenten heb je alle basisingrediënten van muziek bij elkaar: ritme, harmonie en melodie’, zegt co-organisator Dimitar Bodurov. De Bulgaars-Amsterdamse pianist raakte drie jaar geleden bevlogen door het idee, toen hij het duo Neofobic startte met drummer Jens Düppe. ‘Wij gebruiken elektronica en live-sampling en kunnen ons prima redden zonder andere instrumenten.’

Dit keer komen de musici vooral uit de jazz- en improvisatiehoek, maar Bodurov wil in de toekomst ook graag klassieke en niet-Westerse musici uitnodigen. ‘Elke musicus kiest weer andere wegen, of het nu om stijl gaat of techniek. Het kan alle kanten op.’ De pianist ontdekte een schat aan duo-opnames uit de jazzgeschiedenis, onder meer een plaat van Instant Composers Pool uit 1971, opgenomen door drummer Han Bennink en pianist Mischa Mengelberg. Beide veteranen treden op; Bennink speelt met pianiste Irène Schweizer, met wie hij eerder een cd uitbracht. Het duo van Mengelberg (75) met grote drumbelofte Tyshawn Sorey (30) is een primeur.

Voor meer informatie zie de site van Keys And Stix.

Keys And Stix Festival:
Vrijdag 25 maart 20:30 € 18*

MISHA MENGELBERG & TYSHAWN SOREY
Misha Mengelberg piano, Tyshawn Sorey slagwerk

HARMEN FRAANJE & MARTIJN VINK
Harmen Fraanje piano, Martijn Vink drums

DONKEY MONKEY: EVE RISSER & YUKO OSHIMA
Eve Risser piano/stem/toys, Yuko Oshima drums/stem/elektronica

Tijdens het zeer gevarieerde Keys and Stix Festival treden uitsluitend duo’s met toetsen en slagwerk (zie kader). Nieuw is de combinatie Misha Mengelberg/Tyshawn Sorey: een Hollandse legende en een New Yorks supertalent. Harmen Fraanje en Martijn Vink, twee toonaangevende Nederlandse jazzmusici, improviseren met genadeloze precisie. Het frisse Franse duo Donkey Monkey bestaat uit pianiste Eve Risser en drumster Yuko Oshima. Samen mengen zij supersnelle boogiewoogie met invloeden uit de Japanse rockscene en de Europese avant-garde.

Keys And Stix Festival:
Zaterdag 26 maart 20:30 € 18*

NEOFOBIC: DIMITAR BODUROV & JENS DUEPPE
Dimitar Bodurov piano/sampling/elektronica, Jens Dueppe drums/percussie

IRENE SCHWEIZER & HAN BENNINK
Irene Schweizer piano, Han Bennink slagwerk

BENOIT DELBECQ & STEVE ARGÜELLES
Benoit Delbecq piano, Steve Argüelles drums

Tijdens het zeer gevarieerde Keys and Stix Festival treden uitsluitend duo’s met toetsen en slagwerk. Neofobic, met festival co-organisator Dimitar Bodurov op piano en Jens Düppe op drums, is een organische eenheid van solide, akoestische muziek en ‘live electronics’. Slagwerker Han Bennink en pianiste Irene Schweizer spelen als duo een stuk ingetogener dan de heftige freejazz waar zij beiden als solist bekend mee werden. De Franse pianist Benoît Delbecq en de Britse drummer Steve Arguëlles maakten al twee albums waarop zij akoestisch spel met elektronische klanken verweven.

* passe-partout: €27