Kendrick Scott Oracle – We Are The Drum
Door op 28 oktober 2015

Artiest: Kendrick Scott
Band: Kendrick Scott Oracle
Album_title: We Are The Drum
Genre: Jazz
Label: Blue Note
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3448141
We Are The Drum Kendrick Scott Oracle
4
4

Dat Kendrick Scott een geweldige drummer is en een van de beste van zijn generatie liet hij al jaren lang horen in samenwerkingen met Pat Metheny, Joe Lovano, zangeres Lizz Wright, Kenny Garrett maar vooral ook in de band van Terence Blanchard. Op eigen kracht bracht hij met zijn eigen band Oracle alweer drie albums uit. Het net uitgebrachte, door bassist Derrick Hodge geproduceerde en op Blue Note uitgebrachte, We Are The Drum is wederom een uitstekende plaat.

Nog maar 35 jaar oud heeft Scott al een flink oeuvre en grote reputatie opgebouwd. Afkomstig uit de lichting met prominente muzikanten als Robert Glasper, Lionel Loueke, Aaron Parks, Derrick Hodge wist hij zich tot een van de voornaamste Amerikaanse jazzdrummers te ontwikkelen. Zijn heerlijk ritmische drumwerk en gave techniek maakten hem een veelgevraagd muzikant die zich, hoe eigenzinnig zijn drumwerk ook kan zijn, ook in dienst kan stellen van een totaalgeluid.

We Are The Drum is daar een prachtig voorbeeld van. In tegenstelling tot zijn voorgaande albums, waar gastrollen voor Glasper, Parks en Loueke waren weggelegd, heeft hij zich nu volledig gericht op de kwaliteit die hij in zijn band heeft. En die is heel groot. In pianist Taylor Eigsti, gitarist Michael Moreno, saxofonist John Ellis en bassist Joe Anders heeft Scott een geweldige groep muzikanten die zowel subtiliteit als kracht in zich herbergen. Binnen de composities van het nieuwe album, waarin het tempo vaak wat lager ligt en er dus veel ruimte ontstaat, weten ze steeds weer met avontuurlijk en uitdagend spel de juiste muzikale kleuren aan te brengen.

Scott zelf lijkt het vuurwerk op We Are The Drum over te laten aan zijn bandleden, hun solo’s zitten steeds mooi prominent in de mix. Maar als je goed luistert hoor je hoe indrukwekkend het drumwerk van Scott is. De man voegt steeds exact de juiste elementen aan om de anderen te sturen. Door dan weer in te houden, dan weer los te gaan. Zijn ritmebenadering is van een adembenemende subtiliteit en klasse. De heerlijk lang uitgesponnen composities Make Believe, Mantra en Milton zijn de hoogtepunten van het album maar ook This Song In Me met Lizz Wright is wonderschoon.

We Are The Drum, smetteloos geproduceerd door Derrick Hodge, is een fraai nieuw album van de meesterdrummer en zijn band. Een album vol sterke composities, prachtig gespeeld en met avontuurlijke solo’s verrijkt. En hoewel de titel van het album iets anders doet vermoeden is het een echt bandalbum geworden waarop elk bandlid zijn stempel heeft weten te drukken.

Tracklisting We Are The Drum:

 1. We Are The Dream
 2. Make Believe
 3. This Song In Me (feat. Lizz Wright)
 4. Mantra
 5. The Long Shadow
 6. Never Catch Me
 7. Touched By An Angel (for Maya)
 8. Milton
 9. Lotis
 10. Synchrony
 11. Touced By An Angel