Kathryn Williams & Anthony Kerr – Resonator
Door op 12 december 2016

Artiest: Kathryn Wiliams
Album_title: Resonator
Genre: jazz
Release_date: 11/18/2016
Label: One Little Indian
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3622955
Resonator Kathryn Wiliams
3.5
3.5

In het verleden zat deze Britse zangeres niet om een project meer of minder verlegen. Kathrynn Williams debuteerde in 1999 met Dog Leap Stairs een verzameling dromerige low key folk, de opvolger Little Black Numbers zorgde voor een stroomversnelling.  Er volgden samenwerkingen van de ondertussen vanuit Liverpool naar New Castle uitgeweken zangeres met gerenommeerde folklui als Bert Jansch, John Martyn en Neil McColl, met punkmeid Anna Spencer vormde Kathryn The Crayonettes in 2010. Het zelfde jaar wordt The Quickening uitgebracht, de eerste langspeler voor One Little Indian er volgt nog enkele bijzonder fraaie werkstukken zoals Crown Electric en het recente Hypoxia, geïnspireerd door Sylvia Plath’s novelle The Bell Jar waarbij Ed Harcourt betrokken is.

Het twaalfde werkstuk Resonator komt over een periode van zes jaar tot stand met hulp van vibrafoonmeester Anthony Kerr. Williams vertolkt met haar gedistingeerde zang, het zwoele timbre roept bij momenten herinneringen op aan de jonge Astrud Gilberto, een reeks bekende jazzklasssiekers in een gestripte, tot de essentie herleide versie. De wonderlijke, subtiel galmende vibrafoonklanken van Anthony Kerr zorgen voor een bijzondere, sfeervolle omkadering.

We worden geconfronteerd met overbekend werk als Every Time We Say Goodbye en I’m A Fool To Want You, niet onaardig maar met de minimaal gearrangeerde instrumentale setting draait het niet altijd even sterk uit in vergelijking met de flamboyante uitvoeringen van illustere voorgangers.  Superieure slijpers als My Funny Valentine, The Man I Love en Williams’ intimistische interpretaties van Stormy Weather en Autumn Leaves zijn gewoonweg onweerstaanbaar.

Tracklisting Resonator:

  1. You Don’t Know What Love Is
  2. My Funny Valentine
  3. Everytime We Say Goodbye
  4. I’m A Fool To Want You
  5. Like Someone In Love
  6. The Very Tought Of You
  7. The Man I Love
  8. Embraceable You
  9. Stormy Weather
  10. Autumn Leaves