Kapok – Mirabel
Door op 19 mei 2018

Band: Kapok
Album_title: Mirabel
Release_date: 02/15/2018
Label: Kerfstok Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3769765
Mirabel Kapok
4.5
4.5

Een band als geen andere, met een sound als geen andere. Eigenzinnigheid hadden de mannen al tot kenmerk verheven. Hun eigen pad gaan, Kapok laten schijnen, daarin slaagde het trio op de voorgaande albums.  Waar op tweede album Kapok nog duidelijk in liedjes werd gewerkt, werd op het derde album de elektronica omarmd om de eigen wereld qua geluid ruimer nog te maken. Voor de opnames van het nieuwe album trokken de mannen naar Mirabel-aux-Baronnies, niet al te ver van de mythische Mont Ventoux. Of de mannen van Kapok voor de opnames van het nieuwe album ook de hoger gelegen flanken van de Ventoux opzochten, gekenmerkt door het maanlandschap dat richting top te vinden is, kun je aan de muziek niet horen. Hoe zeer ruimte, die je op de top van de Ventoux ook ervaart, een rol speelt in de muziek van het drietal, dat is wel duidelijk hoorbaar op Mirabel.

Het album is dan nog wel opgebouwd uit vijftien delen, vijftien nummers. Binnen die delen horen we de mannen vooral de muziek maken waartoe ze geïnspireerd werden in Frankrijk. De uitbreiding van de vaste instrumenten met meer elektronica nog, vibrafoon en een baritongitaar heeft de dimensies waar binnen ze hun muzikale grenzen konden opzoeken aanzienlijk vergroot. Vanaf het moment dat je het album opzet, ga je mee in de muzikale reis van de mannen en reis je door een muzikaal landschap waar alleen de heren Kliphuis, Menting en Koomen weten hoe je er het beste kennis mee kunt maken en dus ook hoe ze je er door heen kunnen leiden. Vanaf de plek waar je zit kun je het landschap in alle facetten alleen maar voorbij zien komen, zo fascinerend als het is.

Het album werkt ontzettend goed als je als luisteraar niet gehinderd wordt door een hang naar duidelijkheid, een behoefte aan begrenzing of structuur in opbouw of aanpak. Als je van vrije geesten in de muziek houdt en als sfeer voor jou een bepalende factor mag zijn, zeker als die uiteenloopt van kalm naar heel heftig en alles wat er tussen zit, dan is het beluisteren van Mirabel een muzikale trip die je heel erg kan laten genieten. De muziek gaat van vrije jazz naar ambient en doorkruist hier en daar ogenschijnlijk wat terrein van progressieve rock en is, hoe dan ook, steeds verrassend.  Zoals gezegd, het album is opgebouwd uit vijftien delen; verschillend van elkaar vanzelfsprekend maar tegelijk zo bij elkaar horend dat beluistering van het hele album het album pas echt tot zijn recht laat komen.

Durf je een muzikale uitdaging aan? Stap dan bij Timon, Morris en Remco aan boord en maak deze panoramische trip met hen. Het trio heeft het album ook live gebracht, met een speciale opstelling van het geluid. Zoals alles dat Kapok tot nu toe gedaan heeft, laten ze ook nu weer horen dat ze een klasse apart zijn. Mirabel brengt je in hogere sferen, of dat voor jou nu de top van de Mont Ventoux betekent of een ander hoogtepunt. Dit is in elk geval weer een nieuwe parel in het oeuvre van het drietal. Warm aanbevolen voor muzikale avonturiers…

Tracklisting Mirabel:

 1. One
 2. Two
 3. My Teddy
 4. Lullaby
 5. (Please) Don’t Poke The Tarantula
 6. Oh My…
 7. Feedback Whale Hunt
 8. Exit
 9. Electric Sheep
 10. Kylie At The Pool
 11. Three
 12. Four
 13. Birthday Party of T M
 14. Ssprinkles in My Eeyedrops
 15. If You Won’t Take Me To The Bahamas, I’ll Go By Myself